Το Facebook αντιμετωπίζει ένα επίμονο πρόβλημα: χρήστες που μοιράζονται παλιές ειδήσεις

Το Facebook αντιμετωπίζει ένα επίμονο πρόβλημα: χρήστες που μοιράζονται παλιές ειδήσεις
epa05932010 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Danielle Abril

Το Facebook σκοπεύει να προειδοποιεί τους χρήστες όταν πρόκειται να μοιραστούν παλιά ειδησεογραφικά άρθρα. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε παρανόηση της επικαιρότητας.

Οι χρήστες που πατάνε το κουμπί για να μοιραστούν ένα άρθρο ηλικίας άνω των 90 ημερών θα βλέπουν ένα μήνυμα που θα ρωτάει εάν θέλουν να συνεχίσουν. Η ιδέα είναι να ενημερώνονται οι χρήστες που μπορεί να αγνοούν την παλαιότητα του άρθρου, ενώ ταυτόχρονα θα τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν και να το μοιραστούν αν θέλουν.

«Τους τελευταίους μήνες, η εσωτερική μας έρευνα διαπίστωσε ότι η ηλικία ενός άρθρου είναι σημαντική και βοηθά τους ανθρώπους να αποφασίζουν τι να διαβάσουν, να εμπιστευτούν και να μοιραστούν», δήλωσε ο John Hegeman, αντιπρόεδρος Feed και Stories στο Facebook.

«Ειδικότερα, οι εκδότες ειδήσεων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κοινοποίηση παλαιότερων ειδήσεων στα κοινωνικά μέσα ως τρέχουσες ειδήσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε παρερμηνεία της κατάστασης των τρεχόντων γεγονότων».

Το Facebook είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα των ειδήσεων εισάγοντας ένα κουμπί το 2018 που δείχνει στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εκδότη του άρθρου, βοηθώντας τους να προσδιορίσουν την αξιοπιστία του. Η νέα ειδοποίηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα βοηθώντας τους χρήστες να κατανοήσουν την ηλικία ενός άρθρου.

Το νέο χαρακτηριστικό έρχεται σε μια στιγμή που το Facebook προσπαθεί να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση, κάτι για το οποίο αγωνίζεται εδώ και χρόνια. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία προσέλαβε ανεξάρτητους ελεγκτές δεδομένων πριν από τρία χρόνια για να αναθεωρούν άρθρα στον ιστότοπο και να επισημαίνουν αυτά που μπορεί να είναι πηγές παραπληροφόρησης.

Το Facebook είπε ότι σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει άλλες ειδοποιήσεις τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, εξετάζει ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα εμφανίζεται όταν οι χρήστες κάνουν κλικ σε συνδέσμους σχετικά με τον κορωνοϊό. Αυτές οι ειδοποιήσεις θα παρέχουν στους χρήστες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πηγή και θα τους κατευθύνουν στο Κέντρο Πληροφόρησης Covid-19 του Facebook, το οποίο παρέχει περιεχόμενο από αξιόπιστες υγειονομικές αρχές.