Το Facebook αποδεικνύει γιατί η νέα κανονικότητα θα διαφέρει αρκετά από την παλιά

Το Facebook αποδεικνύει γιατί η νέα κανονικότητα θα διαφέρει αρκετά από την παλιά
Facebook founder Mark Zuckerberg speaks at Georgetown University in a 'Conversation on Free Expression" in Washington, DC on October 17, 2019. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP

των Adam Lashinsky και Aaron Pressman

Ο Mark Zuckerberg δήλωσε την Πέμπτη ότι μέσα σε μια δεκαετία, οι μισοί υπάλληλοι της εταιρείας του θα εργάζονται εξ αποστάσεως. Τα σχόλια του Zuckerberg ήταν αρκετά ασαφή για να δώσουν στο Facebook περιθώριο ελιγμών και αρκετά συγκεκριμένα για να διαλύσουν κάθε αμφιβολία ότι οι χώροι εργασίας θα αλλάξουν παντού, όταν τελικά βγούμε από την πανδημία.

Έχει γίνει κλισέ να επισημαίνουμε ότι ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος. (Θυμάστε τις ελπίδες για ανάκαμψη «σε σχήμα V»;) Υποθέσαμε ότι τα εμπορικά ακίνητα θα αναδιαμορφωθούν, ότι τα πρότυπα κατανάλωσης θα αλλάξουν, ότι οι πόλεις δεν θα είναι ίδιες.

Τώρα, με τα νέα του Facebook, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι θα έχει διαρκή αποτελέσματα αυτό το επικό γεγονός. Ο Zuckerberg είπε ότι οι πρόσφατα προσληφθέντες ανώτεροι μηχανικοί θα έχουν την επιλογή να συμμετέχουν εξ αποστάσεως. Στη συνέχεια, όσοι υπάλληλοι έχουν θετικές αξιολογήσεις για την απόδοσή τους θα μπορούν να ζητούν άδεια να εργάζονται εκτός γραφείου. Σε κάποιους που εργάζονται από το σπίτι από φθηνότερες περιοχές μπορεί επίσης να αναπροσαρμοστεί η αμοιβή τους προς τα κάτω.

Ο Zuckerberg απαρίθμησε μερικούς τρόπους με τους οποίους το Facebook θα κινηθεί με μετρημένο τρόπο και είπε επίσης ότι ορισμένοι υπάλληλοι θα πρέπει ακόμα να προσέρχονται στο γραφείο. (Για παράδειγμα, οι μηχανικοί hardware). Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, τα γραφεία του Facebook θα λειτουργούν στο 25% ή λιγότερο της τρέχουσας δυναμικότητάς τους ώστε να τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις.

Τα γραφεία δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν. Η διαπροσωπική συνεργασία θα συνεχίσει να έχει σημασία. Το ίδιο και οι κόμβοι κοντά σε πόλεις με πολιτιστικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Αλλά η νέα κανονικότητα θα διαφέρει αρκετά από την παλιά.

Photo Credit: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP