Το Facebook αποκάλυψε τo νέο παγκόσμιο ψηφιακό του νόμισμα με το όνομα Libra

Ο τεχνολογικός γίγαντας ισχυρίζεται πως 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χωρίς τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν στιγμιαίες και σχεδόν δωρεάν διεθνείς μεταφορές χρημάτων από τα κινητά τους τηλέφωνα. – Ποιές εταιρείες υποστηρίζουν το κρυπτονόμισμα που πρόκεται να λανσάρει το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το Facebook αποκάλυψε τα σχέδια του για ένα νέο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα με τη στήριξη πολλών σημαντικών εταιρειών, από την Visa και την Mastercard έως την Lyft και το Spotify, με το ειδικός βάρος του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο να προσπαθεί να μεταμορφώσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το εύρος των φιλοδοξιών του Facebook για το νέο νόμισμα, που ονομάζεται Libra, καθίσταται σαφές καθώς ισχυρίζεται πως 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χωρίς τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν στιγμιαίες και σχεδόν δωρεάν διεθνείς μεταφορές χρημάτων από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το Facebook έχει ήδη συστήσει μια θυγατρική με την ονομασία Calibra, που θα προσφέρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια για όσους θέλουν να αποταμιεύουν, να αποστέλλουν και να ξοδεύουν Libras. Η Calibra θα είναι συνδεδεμένη με τις πλατφόρμες μηνυμάτων της εταιρείας, το Messenger και το WhatsApp, που έχουν ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Η έμπνευση για την ονομασία «Libra» προήλθε από τη ρωμαϊκή ζυγαριά, που θεωρείται σύμβολο της δικαιοσύνης και τη γαλλική λέξη «liberte» για την ‘ελευθερία’, δήλωσε ο Ντέβιντ Μάρκους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της PayPal που είναι επικεφαλής του προγράμματος για τη Facebook. «Ελευθερία, δικαιοσύνη και χρήματα, που είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ», δήλωσε.

Η Facebook έχει μεγάλες προσδοκίες για το κρυπτονόμισμα Libra, αλλά οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ή τα εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές ίσως δημιουργήσουν σημαντικούς φραγμούς.

Η ανακοίνωση για το Libra έρχεται την ώρα που η Facebook αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις λόγω μιας σειράς σκανδάλων και ίσως βρεθεί ενώπιον αντιδράσεων από ακτιβιστές υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καταναλωτικές οργανώσεις, ρυθμιστικές αρχές και βουλευτές.

Δεν είναι σαφές πώς οι νομοθέτες ή οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιδράσουν στην είσοδο της Facebook στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέσω του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει εκτός ρυθμιστικού πλαισίου.

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια καθώς έχουν πέσει θύματα χάκερ, ενώ η αγορά πλήττεται από κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, εμπόριο ναρκωτικών και χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Η Facebook βρίσκεται σε επαφή με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες για το σχεδιαζόμενο κρυπτονόμισμα, δήλωσαν στελέχη επιχειρήσεων, χωρίς όμως να διευκρινίζουν ποιες ρυθμιστικές αρχές είναι αυτές ή εάν η εταιρία έχει καταθέσει αίτηση για χρηματοπιστωτικές άδειες σε άλλες χώρες.

Η Libra Association σχεδιάζει να αντλήσει χρήματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του οργανισμού.

Αν και οι υποστηρικτές του Libra που μίλησαν στο Reuters ή παρείχαν λεπτομέρειες είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές του, κάποιοι εξέφρασαν επιφυλακτικότητα ότι οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ή τα ρυθμιστικά εμπόδια ίσως αποτρέψουν την επιτυχία του έργου.

Προς το παρόν, οι παραδοσιακές τράπεζες και οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας στέκονται στο περιθώριο και οι ρυθμιστικές αρχές υιοθετούν μια επιφυλακτική στάση απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα. Όμως το Facebook ξεκίνησε να προσπαθεί να πείσει τους εμπόρους να χρησιμοποιούν το Libra ως τρόπο πληρωμής και οι καταναλωτές να το δουν ένα ασφαλές κατάστημα αποθήκευσης αξίας.

Μέχρι στιγμής 28 ομάδες εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών πληρωμών, ομάδων ηλεκτρονικού εμπορίου και venture funds, δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν το νόμισμα και θα ενσωματώσουν την τεχνολογία στις υπηρεσίες τους. Μερικοί προσχώρησαν πρόσφατα – το PayPal είπε ότι βρίσκονταν σε συνομιλίες με το Facebook μόνο για «λίγες εβδομάδες»- αλλά το Facebook ελπίζει ότι παραπάνω από 100 ομάδες θα έχουν προσχωρήσει πριν από την «κυκλοφορίας» του νομίσματος.

Κάθε ιδρυτικός συνεργάτης του Libra Association αναμένεται να συνεισφέρει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην εκκίνηση του project.

Το Libra θα υποστηριχθεί από μια ομάδα νομισμάτων και περιουσιακών στοιχείων που θα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο. Επομένως, δεν θα έχει σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία έναντι των παραδοσιακών νομισμάτων όπως το δολάρια και το ευρώ, αν και δεν θα ταλαντεύεται τόσο ακραία ​​όσο τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin.

Η κίνηση του Facebook αποτελεί την μέχρι σήμερα πιο σημαντική προσπάθεια προώθησης του blockchain, τεχνολογία η οποία οποία δεν βασίζεται σε μια κεντρική αρχή για την έκδοση χρημάτων, και έρχεται μετά την «κυκλοφορία» εκατοντάδων ψηφιακών νομισμάτων, μεταξύ των οποίων και το 10χρονο πλέον bitcoin.

Ποιος υποστηρίζει το Libra μέχρι τώρα;

Εταιρείες Πληρωμών

Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa.

Τεχνολογία και Κατανάλωση

Booking Holdings, eBay, Facebook, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify, Uber.

Τηλεπικοινωνίες

Iliad, Vodafone.

Blockchain

Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Xapo Holdings.

Επιχειρηματικών κεφαλαίων

Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures.

ΜΚΟ

Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Παγκόσμια Τράπεζα Γυναικών.