Το Facebook αξιολογεί πλέον την αξιοπιστία των χρηστών

Το Facebook αξιολογεί πλέον την αξιοπιστία των χρηστών

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια του κοινωνικού δικτύου να αντιμετωπίσει την διάδοση των fake news.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις, το Facebook ξεκίνησε να «βαθμολογεί» τους χρήστες ανάλογα με τη φήμη τους, ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να προβλέπει πόσο αξιόπιστοι είναι.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο είχε προηγουμένως διατηρηθεί μυστικό, αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια του κοινωνικού δικτύου να αυτοματοποιήσει τους τρόπους που αναγνωρίζονται πιθανές απειλές, όπως για παράδειγμα ξένοι χειριστές που προσπαθούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη με το να δημοσιεύουν ψευδείς ή κακόβουλες ειδήσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν εκλογικά αποτελέσματα και άλλα σημαντικά γεγονότα.

Οι χρήστες κατατάσσονται σε μια κλίμακα από το μηδέν μέχρι το ένα, αν και αυτό δεν αποτελεί έναν οριστικό δείκτη, δήλωσε η Tessa Lyons, διευθύντρια προϊόντων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο Facebook, στην εφημερίδα The Washington Post. Πρόκειται απλώς για ένα από τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο για να περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης των λεγόμενων fake news. Το εργαλείο έχει ακόμα τη δυνατότητα να παρακολουθεί το πόσο συχνά οι χρήστες αποθηκεύουν κάποια ανάρτηση και ποιοι χρήστες που δημοσιεύουν περιεχόμενο είναι πιο αξιόπιστοι από άλλους χρήστες.

Η Lyons, όμως, δεν αναφέρθηκε λεπτομερειακώς για το ποια κριτήρια χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί το σκορ του κάθε χρήστη, κάτι που μερικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ιδιωτικότητας θεωρούν ότι είναι ανησυχητικό.

Το Facebook βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά το εν λόγω πρόγραμμα. Από τη μια έχει την υποχρέωση να καταπολεμήσει την διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά από την άλλη οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις για το πώς η εταιρεία διαχειρίστηκε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, μπορεί να μετατρέψουν την έλλειψη διαφάνειας στο πώς χαρακτηρίζονται οι χρήστες, σε ένα σοβαρό ζήτημα.

Δείτε ακόμη: Το Facebook «θωρακίζει» τα Pages με επιπλέον βήματα ταυτοποίησης στοιχείων