Το Facebook έπιασε «δουλειά»: Μπλόκο σε δίκτυα παραπληροφόρησης από Ρωσία και Ιράν

Το Facebook έπιασε «δουλειά»: Μπλόκο σε δίκτυα παραπληροφόρησης από Ρωσία και Ιράν
epa07655888 (FILE) - A Facebook logo on a stand during the Vivatech startups and innovation fair, in Paris, France, 16 May 2019 (reissued 18 June 2019). US social media giant Facebook announced on 18 June 2019 its plans for their cryptocurrency named Libra. It is scheduled to rolled out in 2020. EPA/Julien de Rosa Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε τις τελευταίες δράσεις με στόχο την αποτροπή πολιτικής χειραγώγησης των χρηστών του.

Το Facebook, που επιχειρεί να εντείνει τον αγώνα του κατά της προσπάθειας χειραγώγησης μέσω των υπηρεσιών του, ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλόκαρε τρεις νέες απόπειρες επηρεασμού της κοινής γνώμης, η μία εκ των οποίων συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Εργαζόμαστε διαρκώς για να εντοπίζουμε και να αναχαιτίζουμε αυτού του είδους τη δραστηριότητα επειδή δεν θέλουμε να χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες μας για τη χειραγώγηση των ανθρώπων», σημείωσε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας του Facebook. «Κάνουμε προόδους (…) όμως όπως έχουμε ήδη πει, πρόκειται για μια διαρκή πρόκληση», πρόσθεσε.

Η πρώτη «επιχείρηση» χειραγώγησης προερχόταν από τη Ρωσία και στόχευε κυρίως την Ουκρανία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες. Εντοπίστηκαν 78 λογαριασμοί, 11 σελίδες και 29 ομάδες που δρούσαν μέσω του Facebook αλλά και άλλοι 4 λογαριασμοί στο Instagram (ιδιοκτησίας επίσης του Facebook). «Ορισμένοι από τους λογαριασμούς αυτούς εμφανίζονταν να ανήκουν σε πολίτες δημοσιογράφους και επιχειρούσαν να έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους, φορείς λήψεις αποφάσεων και άλλα δημόσια πρόσωπα της περιοχής», επισήμανε η εταιρεία. Σύμφωνα με την έρευνά της, οι λογαριασμοί συνδέονταν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το δεύτερο δίκτυο λειτουργούσε από το Ιράν και επικεντρωνόταν στις ΗΠΑ, με 6 λογαριασμούς στο Facebook και 5 στο Instagram. Οι χρήστες μοιράζονταν μεταξύ τους άρθρα για τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ, ο χριστιανισμός, οι ιρανοαμερικανικές σχέσεις και η αμερικανική μεταναστευτική πολιτική.

Το τρίτο δίκτυο λειτουργούσε από το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ και στόχευε στον πληθυσμό της δεύτερης. Σε 13 λογαριασμούς και 10 σελίδες στο Facebook ασκούσε κυρίως κριτική στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Μιανμάρ. Οι λογαριασμοί αυτοί φαίνεται ότι ανήκαν σε δύο ανταγωνίστριες εταιρείες και σε μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων.