To φάντασμα της Wall Street στοιχειώνει το Bitcoin – Εκτιμήσεις για ραγδαία πτώση κάτω από τα 30.000 δολάρια

To φάντασμα της Wall Street στοιχειώνει το Bitcoin – Εκτιμήσεις για ραγδαία πτώση κάτω από τα 30.000 δολάρια
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το φάντασμα της αμερικανικής χρηματαταγοράς επιστρέφει για να επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στο Bitcoin,  με την τιμή του να εκτιμάται πως θα μειωθεί από τα 35.000 δολ. κάτω από τα 30.000 δολ. ανά νόμισμα. Συνέβη και τον περασμένο Μάρτιο. Εκείνη τη χρονική περίοδο, το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού οδήγησε σε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα και lockdown σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Με τη σειρά τους, οι παγκόσμιες μετοχές κατέρρευσαν και ταυτόχρονα το Bitcoin έχασε τη μισή του αξία σε μόλις δύο ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης δολαρίου, που αντιπροσωπεύει τη δύναμη του νομίσματος των ΗΠΑ έναντι ενός καλαθιού κορυφαίων ξένων νομισμάτων, σημείωσε αύξηση 8,78%, στις 102,992 μονάδες – στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2017.

Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ των assets έδειξε ότι οι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» τις μετοχές και τα Bitcoin που διατηρούσαν στα χαρτοφυλάκιά τους, αναζητώντας ασφάλεια σε αυτό που νόμιζαν ότι ήταν καλύτερο καταφύγιο: το δολάριο.

Έναν χρόνο αργότερα, το Bitcoin και οι χρηματιστηριακές αγορές «παλεύουν» ξανά με το ίδιο πτωτικό συναίσθημα – αυτή τη φορά καθοδηγούμενα από τη νέα αύξηση της ζήτησης για το δολάριο ΗΠΑ, που ακολουθεί τον χαοτικό τόνο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη 16 Ιουνίου ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς έως το τέλος του 2023, ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα χαμηλότερα επιτόκια συνέβαλαν στην απομάκρυνση του Bitcoin και του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ από το πτωτικό ενύπνιό τους. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα σημείωσε άνοδο από τα 3.858 δολ. τον Μάρτιο του 2020 στα σχεδόν 65.000 δολ. τον Απρίλιο του 2021, καθώς η Fed μείωσε τα επιτόκια δανεισμού στο εύρος 0% -0,25%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε περισσότερο από 95%, σε 4.257,16 από τα μέσα Μαρτίου 2020. Ο Dow Jones και ο Nasdaq είχαν παρόμοια απόδοση. Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε άνοδο σε υψηλά διμήνου, υποδηλώνοντας μια ανανεωμένη όρεξη για το «greenback» στις παγκόσμιες αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δημοφιλής αναλυτής Willy Woo δήλωσε την Παρασκευή 19 Ιουνίου ότι η συντριβή του χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου θα μπορούσε να εντείνει τις πτωτικές τάσεις στο Bitcoin. Ο Μάικλ Μπέρι, επικεφαλής της Scion Asset Management, εξέφρασε επίσης την ανησυχία τους για επικείμενη συντριβή Bitcoin σε συνδυασμό με την επικείμενη πτώση στη Wall Street.

«Το πρόβλημα με τα κρυπτονομίσματα, όπως στα περισσότερα πράγματα, είναι η μόχλευση», έγραψε στο Twitter. «Εάν δεν ξέρετε πόση μόχλευση υπάρχει, δεν ξέρετε τίποτα» προσέθεσε.

Μερικά bullish σημάδια

Πέρα από το θέμα της ισοτιμίας με το δολάριο, η υιοθέτηση του Bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται – ένας ανοδικός καταλύτης που έλειπε κατά τη συντριβή του Μαρτίου 2020.

Την Παρασκευή, το CNBC ανέφερε ότι η Goldman Sachs ξεκίνησε να διαπραγματεύεται το Bitcoin Futures με την Galaxy Digital, μια εμπορική ψηφιακή τράπεζα με επικεφαλής τον μεγιστάνα Mike Novogratz. Η υπηρεσία χρηματοοικονομικών ειδήσεων ισχυρίστηκε ότι το αίτημα της Goldman να προσλάβει τη Galaxy ως πάροχο ρευστότητας ήρθε ως απάντηση στην αυξανόμενη πίεση από τους πελάτες της.

Ο Damien Vanderwilt, συμπρόεδρος του Galaxy Digital, πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση από το mainstream κύμα θα βοηθήσει το Bitcoin να παρουσιάσει μειωμένη μεταβλητότητα, ανοίγοντας τον δρόμο στους θεσμικούς παίκτες να συμμετάσχουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων  Νωρίτερα, άλλες σημαντικές χρηματοοικονομικά και τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Morgan Stanley, η PayPal και η Bank of New York Mellon, είχαν ξεκινήσει να προσφέρουν υπηρεσίες συνδεδεμένες με τα κρυπτονομίσματα.

Είναι το Bitcoin σε bear market

Αναφερόμενος στην ερώτηση «βρισκόμαστε σε bear market, γνωστός αναλυτής είπε ότι η υιοθέτηση του Bitcoin συνεχίζει να φαίνεται υγιής παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών. Μάλιστα, ανέφερε δείκτες on-chain για να δείξει μια εντεινόμενη αύξηση των χρηστών, αλλά και αύξηση της κεφαλαιοποίησης.