Το… γερμανικό σχέδιο για τα έκτακτα μέτρα

Το… γερμανικό σχέδιο για τα έκτακτα μέτρα
Photo:

Πώς σχεδιάζει να περάσει η κυβέρνηση την απόφαση για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ.

Έναν μηχανισμό «α λα γερμανικά» φέρεται να προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο για να προσθέσει στο υπάρχον πακέτο των 5,4 δισ. τα επιπλέον έκτακτα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup της Παρασκευής με στόχο να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις από την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι αυτό το πακέτο δεν αποτελεί «νέο μνημόνιο», το ελληνικό οικονομικό επιτελείο επιστρατεύει υπάρχουσες πρακτικές για να αποφύγει το αίτημα του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων 9 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής ότι ήδη προωθείται η μέθοδος των αυτόματων περικοπών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, η οποία χρησιμοποιείται και από τη Γερμανία εφόσον απαιτηθεί ανά περίπτωση, κόβοντας δαπάνες του προϋπολογισμού κατά το αντίστοιχο ποσό.

Ο αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεως φέρεται να αποτελεί και πρόταση του Ντάισελμπλουμ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να μεταφέρει στο Eurogroup ότι θέση του Ταμείου είναι να νομοθετηθούν όλα τα μέτρα, προληπτικά ή μη. Στην τελευταία αιτίαση εξέφρασε άμεσα την ένστασή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Θέση την οποία φέρονται να ασπάζονται οι Ευρωπαίοι – ή τουλάχιστον μέρος αυτών.

Όπλο της κυβέρνησης σε αυτή τη διπλή διαπραγμάτευση παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, στοιχείο το οποίο δεν δείχνει όμως να στέκεται ικανό για να κάμψει τις αντιστάσεις του ΔΝΤ. Πάγια θέση του Ταμείο παραμένει η βαθύτερη παρέμβαση στις δημόσιες δαπάνες, και η στάση της γενικής διευθύντριάς του δείχνει ότι ακόμη κι αν τα νούμερα που δίνει η Ευρώπη βγαίνουν, εκείνη εξακολουθεί να στηρίζει τις προβλέψεις των στελεχών του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.