Tο Γιβραλτάρ απελευθερώνει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο παρά την αντίθεση των ΗΠΑ

Tο Γιβραλτάρ απελευθερώνει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο παρά την αντίθεση των ΗΠΑ
epa07694208 (FILE) - A handout file photo made available by Tony Hogwood via MarineTraffic on 04 July 2019 shows the 'Grace 1' crude oil tanker in the Singapore Strait, 29 March 2015. The Gibraltar government announced on 04 July 2019 that the oil tanker 'Grace 1' has been detained with its cargo by Gibraltar police and customs, aided by a detachment of British Royal Marines. The vessel is suspected of delivering Iranian oil to Syria in violation of EU sanctions, the territory's Chief Minister Fabian Picardo said in a statement. EPA/TONY HOGWOOD / MARINETRAFFIC HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: TONY HOGWOOD / MARINETRAFFIC -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Το δικαστήριο στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος αποφάνθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο Grace 1 που κατασχέθηκε τον περασμένο μήνα μπορεί να απελευθερωθεί.

Το Γιβραλτάρ απελευθέρωσε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο  Grace 1 που βρίσκεται στο κέντρο της διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έπειτα από την απόφαση δικαστηρίου που απέτρεψε τελευταία στιγμή μια συμφωνία που θα παρέδιδε το πλοίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση αναμένεται να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης. Ιράν και Ηνωμένο Βασίλειo ήρθαν αντιμέτωπες όταν οι Βρετανοί κομάντος και η αστυνομία του Γιβραλτάρ κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο  Grace 1 τον Ιούλιο, επειδή υποτίθεται ότι μετέφεραν ιρανικό αργό πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Ο πρώτος υπουργός του Γιβραλτάρ Fabian Picardo δήλωσε: «Υπό το πρίσμα των διαβεβαιώσεων που λάβαμε [ότι το δεξαμενόπλοιο δεν κατευθυνόταν στη Συρία] δεν υπάρχουν πλέον βάσιμοι λόγοι για τη συνεχιζόμενη νόμιμη κράτηση του Grace 1, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον κανονισμό για τις κυρώσεις της ΕΕ.”

Το ιρανικό supertanker είναι ένα από τα δύο πλοία στο επίκεντρο μιας σημαντικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Βρετανίας, η οποία έχει μάλιστα κλιμακωθεί, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ καταβάλλει εκστρατεία “μέγιστης πίεσης” εναντίον της Τεχεράνης.

Ο κ. Picardo ανέφερε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει να ξεκινήσει “μια νέα νομική διαδικασία” για το σκάφος και ότι οι αρχές του Γιβραλτάρ θα εξέταζαν χωριστά το αίτημα.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο πως προέβη σε πράξη πειρατείας όταν κατέλαβε το δεξαμενόπλοιο. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο, το Stena Impero, στα στενά του Ορμούζ, σε εμφανή αντίποινα.

Το Ιράν εξακολουθεί να κατέχει το Stena Impero και οι Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν αποκλείσει κάθε ιδέα ανταλλαγής, επιμένοντας ότι οι δύο περιπτώσεις ήταν ξεχωριστές.