«Το γραφείο όπως το ξέρουμε τελείωσε»: Ο CEO της Airbnb «γέρνει» προς τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας

«Το γραφείο όπως το ξέρουμε τελείωσε»: Ο CEO της Airbnb «γέρνει» προς τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας
epa04310174 Brian Chesky founder and CEO of Airbnb, at the Allen and Company 32nd Annual Media and Technology Conference, in Sun Valley, Idaho, USA, 10 July 2014. The event brings together the leaders of the world's of media, technology, sports, industry and politics. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τις νέες πολιτικές της εταιρείας, ο CEO της Airbnb προσανατολίζεται στη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας.

της Erin Prater

Οι εργαζόμενοι της Airbnb μπορούν να εργάζονται από το σπίτι για πάντα, χωρίς να χάνουν την αμοιβή τους, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο γίγαντας των καταλυμάτων, προκαλώντας ένα κύμα επισκεψιμότητας στη σελίδα καριέρας της, η οποία αριθμεί σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα.

«Η ανταπόκριση εσωτερικά ήταν μεγάλη, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν εκτός της εταιρείας, δεδομένου ότι η σελίδα καριέρας μας είχε 800.000 επισκέψεις μετά από αυτή την ανακοίνωση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Brian Chesky την Τρίτη σε μια κλήση για κέρδη. «Και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα έχει διάρκεια».

Ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο επισκέψεις μέχρι την Κυριακή, όταν το TIME δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Chesky, ο οποίος δήλωνε στον τίτλο: «Το γραφείο όπως το ξέρουμε τελείωσε».

Το γραφείο, είπε ο Chesky στη συνέντευξη, είναι «μια αναχρονιστική μορφή … από μια προ-ψηφιακή εποχή».

«Αν το γραφείο δεν υπήρχε – μου αρέσει να αναρωτιέμαι – θα το εφευρίσκαμε άραγε;» είπε. «Και αν το εφευρίσκαμε, για ποιο λόγο θα το κάναμε αυτό;».

Η εργασία εξ αποστάσεως δεν έχει νόημα για όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, καφετέριες και άλλα παρόμοια, είπε. «Αλλά νομίζω ότι για κάποιον που η δουλειά του είναι σε έναν φορητό υπολογιστή, το ερώτημα ισχύει: τι ακριβώς υποτίθεται ότι κάνει το γραφείο;».

Η πιο παραγωγική διετής περίοδος στην ιστορία της Airbnb

Σε ένα δελτίο Τύπου στα τέλη Απριλίου, το οποίο επικαλείται ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Chesky προς τους υπαλλήλους, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι η εταιρεία είχε «την πιο παραγωγική διετή περίοδο στην ιστορία μας», παρά την πανδημία και την ανάγκη να δουλεύουμε από «τις κρεβατοκάμαρες, τα υπόγεια και τα γραφεία στο σπίτι».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία, για πρώτη φορά, ξεπέρασε τις 100 εκατομμύρια κλεισμένες διανυκτερεύσεις και εμπειρίες, και εξασφάλισε έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι καθαρές ζημίες της ήταν 19 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο, μια «σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2018 και του 2021», δήλωσε ο Chesky στην κλήση της Τρίτης.

Μεταξύ άλλων προνομίων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Airbnb: Η εταιρεία θα εισαγάγει ενιαίες βαθμίδες αμοιβής τον Ιούνιο, ανεξάρτητα από την τοποθεσία. Και από τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται σε περισσότερες από 170 χώρες για έως και 90 ημέρες το χρόνο σε κάθε τοποθεσία.

«Πριν από δύο δεκαετίες, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις της Silicon Valley έκαναν δημοφιλή την ιδέα των ανοιχτών ορόφων και των παροχών στις εγκαταστάσεις, οι οποίες σύντομα υιοθετήθηκαν από εταιρείες σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Chesky. «Παρομοίως, οι σημερινές startup έχουν υιοθετήσει την απομακρυσμένη εργασία και την ευελιξία, και πιστεύω ότι αυτός θα γίνει ο κυρίαρχος τρόπος με τον οποίο θα εργαζόμαστε όλοι μας σε δέκα χρόνια από τώρα. Προς τα εκεί πηγαίνει ο κόσμος».

Πηγή: fortune.com