Το Grand Palais επιστρέφει: Η αναγέννηση του παριζιάνικου συμβόλου μετά από 5 χρόνια σιωπής
- 24/06/2025, 21:00
- SHARE

Στη γωνία της Champs-Élysées, εκεί που ο σίδηρος και το γυαλί συναντούν την αισθητική του Beaux-Arts, το Grand Palais ανοίγει ξανά τις πύλες του στο κοινό μετά την πιο εκτεταμένη αποκατάσταση στα 120 χρόνια της ιστορίας του. Με ένα νέο, «συγκεκριμένο και ελαφρύ» όραμα, όπως το χαρακτήρισε ο François Chatillon, επικεφαλής του στούντιο Chatillon Architectes, το έργο δεν απέβλεπε στον επανασχεδιασμό, αλλά στην αποκάλυψη του αυθεντικού χαρακτήρα του μνημείου: «Δεν προσπαθήσαμε να το επανεφεύρουμε. Μέσα από μια διαδικασία αποκάλυψης, θέλαμε να αναδείξουμε την ταυτότητά του», δήλωσε στο Designboom.
Χτισμένο για τη Διεθνή Έκθεση του 1900, το Grand Palais είναι σύμβολο μιας εποχής τεχνολογικής και αισθητικής έξαρσης. Η στέγη του, φτιαγμένη από 17.500 τόνους χάλυβα, φιλοδοξούσε να εκφράσει το ίδιο πάθος με τον Πύργο του Άιφελ. Με την πάροδο των δεκαετιών, όμως, το εσωτερικό του υπέστη αποσπασματικές αλλαγές, αποκλείοντας τμήματα από το κοινό και αλλοιώνοντας την αρχική ενότητα του χώρου.
Ένα νέο τοπίο στο εσωτερικό
Η αποκατάσταση, όπως γράφει to Dezeen, επανέφερε πλήρως τον αρχικό άξονα του κτιρίου, ανοίγοντας οπτικές και διαδρομές που είχαν χαθεί από το 1937. Ο τοίχος που διαχώριζε τη Nave από το Palais de la Découverte κατεδαφίστηκε, αποκαθιστώντας ένα «οπτικό πεδίο που είχε χαθεί για γενιές». Το εσωτερικό έγινε εξ ολοκλήρου προσβάσιμο με την προσθήκη 40 ανελκυστήρων και την ανακαίνιση 30 κλιμακοστασίων.
Παράλληλα, οι αίθουσες έκθεσης απέκτησαν νέα τεχνολογία φωτισμού και αρθρωτές δυνατότητες παρουσίασης, προκειμένου να φιλοξενούν διαφορετικές μορφές τέχνης και πολιτισμού. «Θέλαμε χώρο ευέλικτο, ικανό να φιλοξενεί το μέλλον», εξήγησε ο Chatillon. Ήδη, το Centre Pompidou, εν αναμονή της δικής του μακρόχρονης ανακαίνισης, μεταφέρει εκθέσεις στις αίθουσες του Grand Palais, όπως την Fun Palace των Studio Ossidiana.
To WWD αποκαλύπτει ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο: η Chanel, αποκλειστικός ιδιωτικός χορηγός της ανακαίνισης, ανέλαβε τη δημιουργία ενός τεράστιου κινητού παραπετάσματος για τον κεντρικό άξονα. Το «μοναδικό αυτό έργο», μήκους 15 μέτρων και ύψους 8 μέτρων, δημιουργήθηκε από τα ατελιέ του Le19M, περιλαμβάνοντας tweed με πούλιες από τον Lesage, φτερά από τον Lemarié και άνθη από ορείχαλκο από τον Goossens. «Είναι η πρώτη φορά που όλα τα εργαστήρια του Le19M συνεργάζονται σε ένα αρχιτεκτονικό έργο», δήλωσε ο Mathieu Bassée του Studio MTX.
Πολιτισμός για το μέλλον, πολίτες για το παρόν
Η νέα εποχή του Grand Palais δεν περιορίζεται στις αίθουσες και τα έργα τέχνης. Οι κήποι επανασχεδιάστηκαν με 60.000 φυτά από 250 είδη, με αρδευτικό σύστημα που αντλεί νερό από τη στέγη. Οι επισκέπτες θα μπορούν πλέον να απολαύσουν την εμπειρία από το brasserie Le Grand Café του Joseph Dirand ή το café Réséda, του Thierry Marx, με θέα το Petit Palais.
Όμως η επαναφορά του παλατιού στη δημόσια ζωή δεν είναι μόνο υπόθεση αισθητικής ή πολιτισμού. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Grand Palais, Didier Fusillier, «Θέλουμε οι πολίτες να βιώσουν το μνημείο στην ολότητά του. Τα χρήματα για την ανακαίνιση ήταν δημόσια. Oι άνθρωποι αξίζουν να το απολαύσουν». Μιλώντας στο WWD, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να φιλοξενηθούν εκθέσεις με τη συνεργασία κορυφαίων ιδρυμάτων όπως το Λούβρο, το Musée d’Orsay και το Pompidou, αλλά και να διοργανωθούν δημοφιλή γεγονότα, ακόμη και… παγοδρόμια.
Για τον Laurent Le Bon, πρόεδρο του Pompidou, η στιγμή είναι «μαγική». «Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την πολιτιστική πολιτική. Η απάντησή μας είναι απλή: Είμαστε πιο δυνατοί μαζί».