HBO εναντίον Netflix: Ποιος κέρδισε τη μάχη του online streaming στα βραβεία Emmy;

HBO εναντίον Netflix: Ποιος κέρδισε τη μάχη του online streaming στα βραβεία Emmy;
South Korean actor Lee Jung-jae accepts the award for Outstanding Lead Actor In A Drama Series for "Squid Game" onstage during the 74th Emmy Awards at the Microsoft Theater in Los Angeles, California, on September 12, 2022. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP
Τα τηλεοπτικά βραβεία έχουν μετατραπεί σε "πεδίο μάχης" μεταξύ των μεγαλύτερων υπηρεσιών streaming.

Το HBO “σήκωσε” το κορυφαίο βραβείο Emmy για έκτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια τη Δευτέρα, κυριαρχώντας στη μεγαλύτερη βραδιά της τηλεόρασης χάρη στις “μαύρες” κωμικές εκπομπές “Succession” και “The White Lotus”.

Το συνδρομητικό κανάλι που ανήκει στη Warner Bros. Discovery Inc., κέρδισε 12 Emmy, ενώ κανένα άλλο δίκτυο δεν κέρδισε περισσότερα από τέσσερα κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Το «Succession» κέρδισε για δεύτερη φορά στην κατηγορία καλύτερης δραματικής σειράς, ενώ το «White Lotus» στην κατηγορία καλύτερης μίνι σειράς. Το Emmy καλύτερης κωμικής σειράς πήγε στο «Ted Lasso» της Apple Inc., το οποίο παράγεται από το τηλεοπτικό στούντιο της Warner Bros.

Αν και μεγαλύτερο μέρος του κοινού συντονίζεται για να παρακολουθήσει τα Όσκαρ, στα οποία βραβεύονται οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς, τα Emmy έχουν γίνει το επίκεντρο του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών multimedia και τεχνολογίας στον κόσμο, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν τις νέες streaming υπηρεσίες τους. Η Netflix Inc., για παράδειγμα, έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κυνηγώντας βραβεία που δίνουν κύρος στις παραγωγές της στα μάτια των θεατών και των ταλέντων του Χόλιγουντ.

Το Netflix και το HBO ηγήθηκαν στις υποψηφιότητες το 2022, όπως και τα τελευταία έξι χρόνια. Το HBO, το οποίο κέρδισε περισσότερες υποψηφιότητες από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο φέτος, παρέμεινε το χρυσό πρότυπο μεταξύ των ομοίων του, παρά το γεγονός ότι άλλαξε ιδιοκτήτες δύο φορές την τελευταία δεκαετία. Κέρδισε για την καλύτερη δραματική σειρά τέσσερις φορές με το “Game of Thrones” και τώρα δύο φορές για το “Succession”.

Με δημιουργό τον Jesse Armstrong, το “Succession” αναδεικνύει τη μικροπρέπεια, τα προνόμια και τον εύθραυστο εγωισμό των πλουσίων, στην προκειμένη περίπτωση μιας οικογένειας που κατέχει αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης και μοιάζει με τις αληθινές οικογένειες Murdoch και Redstone.

Οι πρόσφατες απώλειες συνδρομητών του Netflix έχουν επηρεάσει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας φέτος. Οι εταιρείες ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να προσελκύσουν όσους περισσότερους πελάτες μπορούσαν στις υπηρεσίες streaming τους, όμως αντ’ αυτού οι επενδυτές απαίτησαν περισσότερα κέρδη. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές όλων των μεγάλων εταιρειών ψυχαγωγίας υποχώρησαν μέσα στη χρονιά.

Αυτό έκανε το Netflix τον τέλειο στόχο για τον οικοδεσπότη των Emmys, και μέλος του καστ του «Saturday Night Live», Kenan Thompson.

«Το «Squid Game» είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχει κανείς όταν έχει τεράστια χρέη και αναζητά απελπισμένα χρήματα. Πρωταγωνιστής στην επόμενη σεζόν; Το Netflix», αστειεύτηκε ο Thompson στην αρχή του προγράμματος, προσθέτοντας αργότερα ότι θα δωρίσει τον μισθό του στην εταιρεία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Microsoft Theatre στο Λος Άντζελες και μεταδόθηκε ζωντανά από το NBC και την αδελφική του υπηρεσία streaming, Peacock.

Αν και η εταιρεία κέρδισε Emmy που δόθηκαν νωρίτερα σε άλλες κατηγορίες, το  Netflix “σήκωσε” μόνο τρία Emmy το βράδυ της Δευτέρας. Η πρώτη σεζόν του δράματος «Squid Game» κέρδισε Emmy σκηνοθεσίας και ερμηνείας, ενώ έγινε η πρώτη τηλεοπτική σειρά σε άλλη γλώσσα εκτός της αγγλικής που κέρδισε σε μία από τις κορυφαίες κατηγορίες. “Σήκωσε” έξι βραβεία συνολικά.

«Ελπίζω πραγματικά το «Squid Game» να μην είναι η τελευταία μη αγγλική σειρά που θα βρεθεί στα Emmys», δήλωσε ο δημιουργός Hwang Dong-hyuk μετά την παραλαβή του βραβείου σκηνοθεσίας.

Ωστόσο, ένα χρόνο αφότου κέρδισε  Emmy για την καλύτερη δραματική σειρά με το “The Crown” και για την καλύτερη μίνι σειρά με το “The Queen’s Gambit”, το Netflix παρέδωσε τα σκήπτρα και για τις δύο κατηγορίες στο HBO.

Τα Emmy επιβράβευσαν το εύρος και το βάθος των προγραμμάτων του HBO και της συνδεδεμένη υπηρεσίας straming του, HBO Max. Οι κωμωδίες «Hacks» και «Barry» κέρδισαν πολλαπλά βραβεία, όπως και το «Euphoria», ένα δράμα με προβληματικούς εφήβους. Η σειρά κέρδισε έξι βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ηθοποιού σε δραματική σειρά για το αστέρι της, Zendaya.

Ο μεγαλύτερος νικητής της βραδιάς ήταν το «White Lotus», το δράμα του συγγραφέα Μάικ Γουάιτ, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ των πλούσιων επισκεπτών και του προσωπικού σε ένα πολυτελές θέρετρο στη Χαβάη. Η σειρά κέρδισε 10 βραβεία συνολικά, καθώς επικράτησε στις κατηγορίες μίνι σειράς, με βραβεία σεναρίου, σκηνοθεσίας και ερμηνείας.

Το HBO συνεχίζει να προσφέρει βραβευμένο πρόγραμμα, ακόμα και αν ο νέος ιδιοκτήτης του, η Warner Bros. Discovery, προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα σε όλη την εταιρεία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ντέιβιντ Ζάσλαβ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το HBO και νωρίτερα φέτος ανανέωσε το συμβόλαιο με τον Κέισι Μπλόις, τον επικεφαλής προγραμματισμού του δικτύου. Ωστόσο, ο Μπλόις χρειάστηκε να απολύσει περίπου το 14% του προσωπικού παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία πρόκειται να απολύσει περισσότερους υπαλλήλους την Τρίτη.

Η καλύτερη κωμική σειρά ήταν το μόνο από τα τρία κορυφαία βραβεία που το HBO δεν κέρδισε το βράδυ της Δευτέρας. Αυτό το βραβείο πήγε στον «Ted Lasso» της Apple. Η ιστορία ενός προπονητή ποδοσφαίρου των ΗΠΑ που αναλαμβάνει τη διοίκηση μιας βρετανικής ομάδας κέρδισε το Emmy για δύο συνεχόμενα χρόνια, και πρόκειται για μια πρώιμη επικύρωση της εισόδου της Apple στο Χόλιγουντ. Ο τεχνολογικός γίγαντας κέρδισε επίσης την καλύτερη ταινία στα Όσκαρ νωρίτερα φέτος για το “Coda”. Ο «Ted Lasso» κέρδισε τέσσερα Emmy, μεταξύ των οποίων για τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστή Τζέισον Σουντέικις.

Αν και τα Emmy προβάλλονται παραδοσιακά από τηλεοπτικά δίκτυα, η τελετή τα τελευταία χρόνια εστιάζει στις καλύτερες παραγωγές και σειρές συνδρομητικών καναλιών και υπηρεσιών streaming. Το “Abbott Elementary” και το “Saturday Night Live” ήταν οι μόνες παραγωγές που προβάλλονται στην τηλεόραση και κατάφεραν να κερδίσουν βραβείο τη Δευτέρα το βράδυ.

«Απόψε γιορτάζουμε τις εκατοντάδες παραγωγές που παρήχθησαν φέτος και μετά απονέμουμε βραβεία σε περίπου πέντε από αυτές», είπε ο Thompson κατά τον εναρκτήριο μονόλογό του.

Πηγή: Fortune.com