Το είδαμε κι αυτό: Ο Σόιμπλε είπε καλά λόγια για τον Τσίπρα

Το είδαμε κι αυτό: Ο Σόιμπλε είπε καλά λόγια για τον Τσίπρα
epa05808864 German Finance Minister Wolfgang Schauble attends a joint press conference after their 'Weimar Triangle' meeting at the French Economy Ministry in Paris, France, 22 February 2017. The 'Weimar Triangle' is a group consisting of Poland, Germany and France formed in the 1990s in Weimar, Germany with the aim to promote cooperation between the countries in crisis regions. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλης έκανε λόγο για «μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman» με αφορμή την υπόθεση του Μακεδονικού.

«Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman. Ειδικά αφού υποχρεώθηκε να υποστεί την εσωτερική αντίδραση».

Η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φιλοξενείται σε αφιέρωμα της εφημερίδας Zeit στις ελληνικές εκλογές με τίτλο «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσιπρας οδήγησε τη χώρα του έξω από την κρίση. Οι ψηφοφόροι του όμως δεν του συγχωρούν τα μέσα που μετήλθε».

Ο Μίχαελ Τουμαν που υπογράφει το άρθρο κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 2015 ως σήμερα, θεωρεί ολέθριο λάθος την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάννη Βαρουφάκη, μιλάει για τον ενθουσιασμό των ερασιτεχνών που επικρατούσε στην αρχή στο Μαξίμου και κάνει ειδική μνεία στο Όχι που έγινε Ναι μετά το δημοψήφισμα.

Αναφέρεται στον «ερωτισμό της σύγκρουσης με την Ευρώπη» κατά την πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, το Νιετ (Όχι) της Μόσχας όταν η Αθήνα απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια και την μετέπειτα αθέτηση των υποσχέσεων.

«Του Τσίπρα του είναι εύκολο να μιλάει αριστερά, όχι όμως και να ενεργεί αριστερά», σημειώνει ο Τούμαν. Έμαθε γρήγορα και κατάφερε να εξαγάγει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το μνημόνιο, συμπληρώνει. Ολοκλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τους φόρους της μεσαίας τάξης, οδήγησε την χώρα του σε πλεονάσματα και αποκατέστησε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Το τίμημα όμως είναι βαρύ: χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η μεσαία τάξη εξαθλιώθηκε και 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.