To ηλεκτρονικό ποδήλατο Ελλήνων κατασκευαστών που εντυπωσίασε τους Αμερικάνους

To ηλεκτρονικό ποδήλατο Ελλήνων κατασκευαστών που εντυπωσίασε τους Αμερικάνους
WASHINGTON, DC. JULY 29, 2014: Founders of Riide electric bike start-up, Amber Watson and Jeffrey Stefanis, in the alley outside their office / assembly space in a row house in Washington, DC. on July 29,2014 .( Photo by Jeffrey MacMillan )

O Tζεφ Στεφανής είναι ο Έλληνας κατασκευαστής των ηλεκτρικών ποδηλάτων Riide που κερδίζουν πολλούς οπαδούς και στις ΗΠΑ.  

Για πολλούς το ποδήλατο δεν είναι απλά μέσο εκγύμνασης που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης, αλλά τρόπος ζωής. Ειδικά σε κράτη που έχουν εξελιγμένους ποδηλατόδρομους και πάρκα, αποτελεί για τους περισσότερους χρήστες το βασικό μέσο μετακίνησης χάρη στο οποίο αποφεύγουν την κίνηση και φτάνουν εγκαίρως στον προορισμό τους.  Τα τελευταία χρόνια μια νέα μόδα στο χώρο του ποδηλάτου κερδίζει διαρκώς έδαφος και αποκτά πιστούς οπαδούς. Πρόκειται για τα ηλεκτρικά ποδήλατα που χάρη στον ηλεκτροκινητήρα και την μπαταρία που διαθέτουν, βάζουν τέλος σε δύσκολες διαδρομές, ανηφόρες ή μεγάλες αποστάσεις. Η ειδοποιός διαφορά τους από τα συμβατικά ποδήλατα, είναι πως ο χρήστης κάνει πεντάλ όσο θέλει κι όταν αισθανθεί κούραση ενεργοποιεί τον ηλεκτρικό κινητήρα, διαλέγοντας μάλιστα και το επίπεδο βοήθειας που θέλει.

Τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσει μια εταιρεία που να εξειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρικών ποδηλάτων σχεδιασμένων για μεγάλες διαδρομές σε μεγαλουπόλεις είχε ο Έλληνας Τζεφ Στεφανής, Διευθύνων Σύμβουλος και ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας ηλεκτρονικών ποδηλάτων Riide. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού ήταν τέτοια που το  περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε τον Ιανουάριο στη γνωστή λίστα 30 under 30 στην κατηγορία Κατασκευαστών και Βιομηχανίας και μάλιστα στην 27η θέση της λίστας.

Αφορμή για την ενασχόλησή του Τζεφ με τα ηλεκτρικά ποδήλατα στάθηκε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Κίνα, χώρα στην οποία το ποδήλατο είναι το βασικό μέσο μεταφοράς. Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον έκανε την προσωπική του έρευνα αγοράς προκειμένου να αποκτήσει και ο ίδιος ένα  ποδήλατο που θα του εξασφάλιζε ταχύτερη μετακίνηση στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Ωστόσο, μαζί με την Amber Wason διαπίστωσαν πως στην αμερικανική αγορά δεν υπήρχε κανένα ελαφρύ ή υψηλής αισθητικής ηλεκτρονικό ποδήλατο σε προσιτή για τον αγοραστή τιμή.

Τότε ήταν που γεννήθηκε στο μυαλό τους η ιδέα της Riide. Με την αρωγή συγγενών και φίλων που πίστεψαν στο εγχείρημα επενδύοντας χρήματα, καθώς επίσης και από μία επιχορήγηση που εξασφάλισαν πέρασαν στη φάση της υλοποίησης του Project.  Τον Οκτώβριο του 2012 η Riide ήταν πραγματικότητα. Φυσικά υπήρξαν αρκετές δυσκολίες μέχρι να στηθεί η εταιρεία και να πειστούν πιθανοί επενδυτές για τις δυνατότητές της. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Τζεφ, προτού παρουσιάσουν την ιδέα τους στο Kickstarter, είχαν περάσει 18 μήνες ψάχνοντας και αναλύοντας τι θα ήταν αυτό που θα έκανε το ποδήλατο της Riide, το καλύτερο ηλεκτρονικό ποδήλατο του κόσμου.

Σε ότι αφορά τα εξαρτήματα  των ποδηλάτων της Riide κατασκευάζονται σε διαφορετικές χώρες, αλλά ο σχεδιασμός και η συναρμολόγηση τους γίνεται στην Ουάσινγκτον. Εξαιτίας του σχεδιασμού τους ο ποδηλάτης μπορεί να πηγαίνει με 32 χιλιόμετρα ανά ώρα χωρίς να χρειάζεται να κάνει διαρκώς πετάλι προκειμένου να αυξήσει την ταχύτητα. Το κάθε ποδήλατο ζυγίζει περίπου 15 κιλά και η μπαταρία του διαρκεί για 40 χιλιόμετρα.