Το υλικό που «γιατρεύεται» μόνο του μέσα σε ένα δευτερόλεπτο

Το υλικό που «γιατρεύεται» μόνο του μέσα σε ένα δευτερόλεπτο

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα επαναστατικό υλικό που αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο επαναστατικό υλικό το οποίο μπορεί να «γιατρευτεί» μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο, όπως γνωστοποίησε η Αμερικανική Κοινότητα Χημικών.

Το υλικό δημιουργείται από προσθήκη ενός υγρού με ένα «στοιχείο κλειδί» το οποίο μπαίνει ανάμεσα από δύο στρώματα πολυμερούς. Όταν τα στρώματα διαπερνώνται από το υγρό, το στοιχείο που περιέχει αντιδρά με το οξυγόνο και δημιουργεί ένα σταθερό έμβολο.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησαν οι ερευνητές φαίνεται ότι το υλικό που πυροβολείται με μια σφαίρα, επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο.

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από τη NASA κι έχει σκοπό να εφαρμοστεί σε διαστημόπλοια ούτως ώστε να αποφευχθούν υλικές καταστροφές αλλά και να σωθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, που είναι το πιο προστατευμένο διαστημόπλοιο στον κόσμο, έχει ειδικούς προστατευτικούς «προφυλακτήρες» για να αποφεύγει την άμεση σύγκρουση με αντικείμενα που αιωρούνται στο κενό. Όμως, αυτή τη στιγμή, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί τι μπορεί να συμβεί εάν δεν λειτουργήσουν σωστά οι «προφυλακτήρες». Κι εκεί έρχεται να δώσει την απάντηση η νέα επαναστατική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το υλικό αυτό θα έχει πολλές ακόμη χρήσεις όπως για παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία.