Το Instagram προσφέρει στους influencers «σανίδα σωτηρίας» με νέους τρόπους να βγάζουν χρήματα

Το Instagram προσφέρει στους influencers «σανίδα σωτηρίας» με νέους τρόπους να βγάζουν χρήματα
Photo: pixabay.com
Το Instagram σχεδιάζει να ξεκινήσει τη δοκιμή των διαφημίσεων την επόμενη εβδομάδα, ξεκινώντας το πρόγραμμα με μια μικρή ομάδα influencers.

της Kristen Bellstrom

Την Τετάρτη, το Instagram ανακοίνωσε νέους τρόπους με τους οποίους οι δημιουργοί θα μπορούν να κερδίζουν χρήματα από την εφαρμογή. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει διαφημίσεις στο IGTV, την πλατφόρμα για βίντεο μεγάλης διάρκειας, μοιραζόμενη τα έσοδα με τους δημιουργούς, και επίσης να λανσάρει «κονκάρδες» Instagram Live που θα μπορούν να αγοράζουν οι χρήστες για να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους influencers.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία, που ανήκει στο Facebook, θα μοιράζεται το 55% των εσόδων από διαφημίσεις στο IGTV διάρκειας έως και 15 δευτερολέπτων με δημιουργούς – μια κίνηση που αναμένεται να την βοηθήσει να ανταγωνιστεί καλύτερα το YouTube, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης ένα μοντέλο κατανομής εσόδων.

Το Instagram σχεδιάζει να ξεκινήσει τη δοκιμή των διαφημίσεων την επόμενη εβδομάδα, ξεκινώντας το πρόγραμμα με μια μικρή ομάδα influencers.

Η πλατφόρμα θα αναπτύξει επίσης μια δυνατότητα που θα επιτρέπει στους δημιουργούς να πωλούν «κονκάρδες» στους θαυμαστές τους στο Instagram Live στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, με τις διεθνείς αγορές να ακολουθούν. Οι κονκάρδες, οι οποίες θα εμφανίζονται ως εικονίδια δίπλα στο όνομα ενός χρήστη κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής ροής βίντεο, θα κοστίζουν από 0,99  έως 4,99 δολάρια.

Οι διευρυμένες επιλογές για να κερδίζουν χρήματα οι influencers έρχονται την κατάλληλη στιγμή, καθώς έχουν επηρεαστεί από την ξαφνική μείωση των προϋπολογισμών μάρκετινγκ των εταιρειών εν μέσω της κρίσης του Covid-19 – για να μην αναφέρουμε τη γενική αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο διαφήμισης εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι από τους δημιουργούς που μεταπήδησαν στο Instagram Live στα πρώτα στάδια του lockdown έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της χρήσης μιας πλατφόρμας που δεν τους πληρώνει για το περιεχόμενό τους.

Οι νέες ροές εσόδων είναι επίσης πιθανό να αποδειχθούν όφελος για το Instagram, στο οποίο η χρήση των υπηρεσιών βίντεο – και ιδιαίτερα του βίντεο σε ζωντανή μετάδοση – σημείωσε άνοδο κατά τη διάρκεια του lockdown. Σε μια συνάντηση τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg είπε ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι συντονίζονται μέσω ζωντανού βίντεο στο Instagram και στο Facebook καθημερινά. Και στην ανάρτηση ιστολογίου της Τετάρτης, το Instagram σημείωσε ότι το Live είχε 70% αύξηση των προβολών από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο.

Η εταιρεία δεν είχε στο παρελθόν πολλές επιλογές για να μετατρέψει αυτήν την αύξηση χρήσης σε έσοδα – μέχρι τώρα, τουλάχιστον.