Το Instagram σκοτώνει τις κλασσικές εταιρείες ρούχων

Το Instagram σκοτώνει τις κλασσικές εταιρείες ρούχων
FILE - In this Monday, April 9, 2012, file photo, Instagram is demonstrated on an iPhone, in New York. Instagram, the popular photo-sharing service that Facebook bought this year, is the target of a storm of outrage on Twitter and other sites after the company announced Monday, Dec. 17, 2012 a change in its user agreement that hinted that it might use shared photos in ads. (AP Photo/Karly Domb Sadof, File)

Πώς τα social media συνέβαλαν στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων ρούχων.

Η «χρυσή εποχή» της Gap φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η εταιρεία που κάποτε ήταν η αγαπημένη, όχι μόνο των νέων αλλά και των αστέρων του Χόλυγουντ (σ.σ. η Σάρον Στόουν είχε πάει στα Όσκαρ με μπλούζα της εταιρείας), σήμερα «κλείνει» το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα και βλέπει τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις να μειώνονται διαρκώς.

Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα των New York Times οι πωλήσεις παρουσιάζουν μια πτωτική πορεία τους τελευταίους 13 μήνες. Τα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά το Instagram έχουν «συμβάλει» στον «θάνατο» αυτό, σημειώνει το ίδιο άρθρο.

«Πίσω στη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεν υπήρχε πραγματική πρόσβαση στην μόδα υψηλής ραπτικής», λέει η Kate David Hudson, συν-ιδρύτρια του online περιοδικού μόδας Editorialist, στους Times. «Το casual ντύσιμο ήταν στην ακμή του και τα καταστήματα έκαναν ‘’χρυσές’’ δουλειές. Σήμερα, όμως, όλοι βλέπουν μέσα απ’ τα social media και τα blogs τα trends απ’ τις πασαρέλες και έχουν άποψη, ενώ οι αγοραστές τα θέλουν μόλις τα δουν. Εταιρείες όπως η Gap φαίνονται πλέον ξεπερασμένες!», συνεχίζει.

Το αγοραστικό κοινό στρέφεται πλέον πως εταιρείες όπως τα Forever 21, H&M, και Zara.

Μια έκθεση της Goldman Sachs συνοψίζει τέλεια το λόγο για τον οποίο οι εταιρείες fast-fashion «απειλούν» τις παραδοσιακές.

«Σε αντίθεση με τα καταστήματα ‘’γρήγορης μόδας’’ τα οποία έχουν ομάδες να αντιγράφουν ρούχα που είναι ήδη στη μόδα, οι παραδοσιακές εταιρείες έχουν σχεδιαστές που δημιουργούν προϊόντα που πιστεύουν ότι θα είναι της μόδας μετά από 12 μήνες», γράφουν οι ερευνητές.

Ο κίνδυνος του να προσπαθείς να προβλέψεις τις τάσεις της μόδας ένα χρόνο πριν είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας εταιρειών όπως Gap, Abercrombie & Fitch, Ann Taylor, American Eagle, και άλλες, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Αν κάνουν κάποιο λάθος πρόβλεψη στις τάσεις, θα σημαίνει αυτόματα και χαμηλές πωλήσεις.

Υπάρχει μια μόνο εταιρεία που δεν εμπίπτει σε αυτό τον κανόνα. Ο λόγος, φυσικά για τη Zara, το αντισυμβατικό επιχειρηματικό μοντέλο της οποίας έχει εξαλείψει τον κίνδυνο αυτό.

Η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει την αποθήκευση λίγων κομματιών και την ανανέωση των συλλογών όσο πιο συχνά γίνεται. Σε αντίθεση με τα εμπορικά σήματα που αλλάζουν συλλογή μόνο μία φορά την σεζόν, τα Zara φέρνουν νέα σχέδια δύο φορές την εβδομάδα, γράφει η Suzy Hansen στους The New York Times.