Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβάλλει δασμούς πάνω από 500% σε σωλήνες

Θα επιβληθούν δασμοί αντιντάμπινγκ στους εισαγόμενους συγκολλημένους σωλήνες από Ινδία, Κίνα, Νότια Κορέα και Τουρκία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και πρόσθεσε ότι επιβάλλει σε πρώτη φάση δασμούς αντιντάμπινγκ ύψους που ξεπερνά ακόμα και το 500%.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου άρχισε να διενεργεί τον Μάρτιο έρευνα για το εάν ακολουθείτο πολιτική ντάμπινγκ για τους σωλήνες αυτούς από έξι χώρες- οι υπόλοιπες δύο ήταν ο Καναδάς και η Ελλάδα. Οι σωλήνες του είδους χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως η κατασκευή αγωγών μεταφοράς αερίου και πετρελαίου. Αντικείμενο της έρευνας, εάν οι σωλήνες αυτοί πωλούνταν σε τιμές χαμηλότερες των θεωρούμενων ως δίκαιων ή εάν οι εξαγωγές επιδοτούνταν από τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών.

Η έρευνα είναι μία από τις 100 και πλέον που έχουν ανοίξει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στο πλαίσιο του δόγματός του «πρώτα η Αμερική» λαμβάνει μέτρα προστασίας των αμερικανικών βιομηχανιών στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά.

Η όλο και πιο επιθετική στάση της Ουάσινγκτον στα εμπορικά ζητήματα επικρίνεται από μείζονες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, αλλά και παρατηρητές εντός της χώρας, που επισημαίνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο που θα ζημιώσει την αμερικανική οικονομία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι επιβάλλει καταρχήν δασμούς αντιντάμπινγκ στους εισαγόμενους συγκολλημένους σωλήνες από την Ινδία ύψους έως και 541,15% και σε παρόμοια προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα ύψους έως και 198,49%.

Στους σωλήνες από τη Νότια Κορέα θα επιβληθούν εξισορροπητικοί δασμοί που θα κυμαίνονται από 0,01% ως 3,31% και σε αυτούς από την Τουρκία δασμοί ύψους 1,08% ως 3,76%.

Το 2017, η αξία των εισαγωγών συγκολλημένων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου ανήλθε σε 29,2 εκατ. δολάρια από την Κίνα, σε 294,7 εκατ. δολάρια από την Ινδία, σε 150,9 εκατ. δολάρια από τη Νότια Κορέα και σε 57,3 εκατ. δολάρια από την Τουρκία, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η έρευνα άρχισε έπειτα από αίτηση αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν τέτοιους σωλήνες.

Την 20ή Δεκεμβρίου αναμένεται να αποφασιστεί τελεσίδικα εάν οι επιδοτήσεις των εξαγωγών αυτών πλήττουν την αμερικανική βιομηχανία και κατόπιν το υπουργείο Εμπορίου ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ διάρκειας έως και πέντε ετών.