Το Ιράν λέει ότι ο πυρηνικός επιστήμονας σκοτώθηκε με πολυβόλο ελεγχόμενο μέσω δορυφόρου και τεχνητής νοημοσύνης

Το Ιράν λέει ότι ο πυρηνικός επιστήμονας σκοτώθηκε με πολυβόλο ελεγχόμενο μέσω δορυφόρου και τεχνητής νοημοσύνης
A handout picture provided by the Iranian Supreme Leader's official website on November 27, 2020, shows Iranian scientist Mohsen Fakhrizadeh (R) during a meeting with the Iranian supreme leader (unseen) in Tehran, on January 23, 2019. - Iran said Mohsen Fakhrizadeh, one of its most prominent nuclear scientists, was assassinated in an attack on his car outside Tehran that it accused arch foe Israel of being behind. (Photo by - / KHAMENEI.IR / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS === Photo: AFP
Υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές για το θάνατο του Fakhrizadeh, και δεν είναι σαφές ακριβώς τι συνέβη.

Ένας κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε με ένα πολυβόλο που ελεγχόταν από τεχνητή νοημοσύνη μέσω δορυφόρου, ανέφερε ένας ανώτερος ιρανός διοικητής στο ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ali Fadavi, αναπληρωτής διοικητής των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν, δήλωσε ότι ο Mohsen Fakhrizadeh σκοτώθηκε από ένα πολυβόλο με ένα «ελεγχόμενο από δορυφόρο έξυπνο σύστημα».

«Δεν υπήρχαν τρομοκράτες στο έδαφος… Ο μάρτυρας Fakhrizadeh οδηγούσε όταν ένα όπλο, χρησιμοποιώντας μια προηγμένη κάμερα, τον σκόπευσε», είπε ο Fadavi. «Το πολυβόλο ήταν τοποθετημένο σε ένα φορτηγό και ελεγχόταν από έναν δορυφόρο».

«Περίπου 13 πυροβολισμοί χτύπησαν τον μάρτυρα Fakhrizadeh με ένα πολυβόλο που ελέγχεται από δορυφόρο… Κατά τη διάρκεια της αποστολής χρησιμοποιήθηκαν τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση προσώπου», πρόσθεσε ο Fadavi. «Η σύζυγός του, που καθόταν 25 εκατοστά πιο μακριά δίπλα του στο ίδιο αυτοκίνητο, δεν τραυματίστηκε».

Υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές για το θάνατο του Fakhrizadeh, και δεν είναι σαφές ακριβώς τι συνέβη.

Ο Fakhrizadeh θεωρείτο ευρέως ως «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δήλωσαν ότι ηγείτο μιας μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης για τη διεξαγωγή έρευνας για ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Αλλά οι Ιρανοί αρνούνται εδώ και πολύ καιρό ότι έχουν τέτοιες φιλοδοξίες.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για το θάνατο του Fakhrizadeh, αν και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Το Ισραήλ κατηγορήθηκε από το Ιράν για μια σειρά δολοφονιών επιστημόνων τα τελευταία χρόνια. Οι Ισραηλινοί θεωρούνται επίσης υπεύθυνοι για το συντονισμό ενός σαμποτάζ στην κύρια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες και πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον Fakhrizadeh με την ευλογία της κυβέρνησης Τραμπ προκειμένου να εκτροχιάσει τα σχέδια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015.

«Το Ισραήλ και η κυβέρνηση Τραμπ φοβούνται προφανώς ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει μια γρήγορη επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αναζωογονήσει την προβληματική οικονομία του Ιράν και να δυσκολέψει τη συγκράτηση της επιρροής του στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Barbara Slavin, η οποία διευθύνει την Πρωτοβουλία για το Μέλλον του Ιράν στο Ατλαντικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη δημοσίευση στους The New York Times. «Η δολοφονία του κ. Fakhrizadeh το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο».

ΠΗΓΗ: Business Insider