Το Ιράν σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου

Το Ιράν σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου
epa04691532 A picture made available on 03 April 2015, shows Iraqi Oil workers working at one of the al-Fakka Oil wells at the border between Iraq with Iran outside Amara, north of Basara and south of Baghdad, Iraq, 02 April 2015. Iraq's South Oil Company announced the completion of drilling 12 new oil wells in the Fakka oil field and the Oil production in the field will rise to 45,000 barrels per day. EPA/STR

Οι κινήσεις των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών δεν φαίνεται να επηρεάζουν ακόμη τις τιμές.

To Ιράν ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε μέτρα παρθούν για τη σταθεροποίηση των αγορών, ωστόσο αποφεύγει να δεσμεύσει το ανώτατο όριο της δικής του παραγωγής.

Οι υπουργοί του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και τη Ρωσίας συμφώνησαν την Τρίτη, να διατηρήσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα δράσουν με τον ίδιο τρόπο και οι μεγάλοι παραγωγοί.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές δηλώνουν σκεπτικοί σχετικά με την προθυμία του Ιράν να «παγώσει» την παραγωγή σε μια εποχή όπου η χώρα δέχεται να την αυξήσει και να διεκδικήσει το μερίδιό της στην αγορά πετρελαίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7% σε μόλις 31 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση του Ιράν. Αυτό όμως δεν φαίνεται να διαρκεί και πολύ, διότι η παγκόσμια παραγωγή βρίσκεται ακόμη κοντά στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency) αναμένει υπερπροσφορά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Για να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα πρέπει να δεσμευτούν για την περικοπή της παραγωγής, όμως αυτό φαίνεται δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Οι προμήθειες από τον ΟΠΕΚ ανήλθαν τον Ιανουάριο σε σχεδόν 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, υψηλότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Απαλλαγμένο από τις κυρώσεις, το Ιράν επέκτεινε την παραγωγή του σε περίπου τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, 80.000 παραπάνω σε σχέση με το Δεκέμβριο. Η ιρακινή παραγωγή έκανε ρεκόρ 4.350.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ οι αποστολές της από τη Σαουδική Αραβία έχουν επίσης αυξηθεί σε 10,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, από την πλευρά του, αποκάλυψε ότι η χώρα δεν θα παραχωρήσει έδαφος σε άλλους παραγωγούς. «Το Ιράν δεσμεύεται ότι θα αυξήσει την παραγωγή και την ανάκτηση του μεριδίου αγοράς, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία συμπεριλαμβάνεται το Ιράν πιθανόν θα χρειαστεί να δοθεί κάποια αύξηση της παραγωγής», αναφέρουν οι αναλυτές προς τους επενδυτές.