Το Ισραήλ ενέκρινε την περιορισμένη διάθεση της τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του COVID

Το Ισραήλ ενέκρινε την περιορισμένη διάθεση της τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του COVID
Israel's incoming Prime Minister Naftali Bennett gives an address before the new cabinet at the Knesset in Jerusalem on June 13, 2021. - Featuring Israeli political veterans and a record number of female lawmakers, a motley coalition including two left, two centre, one Arab Islamist and three right-wing parties came to power Sundayin an eight-party alliance united by animosity for outgoing prime minister Benjamin Netanyahu. (Photo by Gil COHEN-MAGEN / AFP) Photo: AFP

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενέκρινε μια τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς, ένα βήμα πίσω από το αρχικό σχέδιο να χορηγηθεί σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω. 

Το επιπλέον εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, καθώς και για όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και τους ασθενείς σε γηριατρικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τις εντολές που εκδόθηκαν αργά την Πέμπτη και την Παρασκευή από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Nachman Ash.

Η αντιμετώπιση του κορονοϊού από το Ισραήλ έχει μελετηθεί από άλλες χώρες, λόγω της έγκαιρης χορήγησης εμβολίων και ενισχυτικών δόσεων, καθώς και λόγω των ολοκληρωμένων ψηφιακών δεδομένων για την υγεία. Ήταν η πρώτη χώρα που προσέφερε booster σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, αφότου η παραλλαγή Δέλτα εκτόξευσε τις μολύνσεις στα ύψη. 

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Naftali Bennett ανακοίνωσε ότι η χώρα θα γίνει η πρώτη που θα προσφέρει μια τέταρτη δόση σε πιο ευρεία βάση, αφότου μια πρόβλεψη έδειξε ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον θα άφηνε τον πληθυσμό σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο από τη μόλυνση. Το Ισραήλ, μια χώρα σχεδόν 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε σχεδόν 5.000 νέα κρούσματα την Πέμπτη. 

Αλλά το υπουργείο δήλωσε αργότερα ότι ο Ash δεν είχε ακόμη υπογράψει την απόφαση αυτή, η οποία είχε προκαλέσει επικρίσεις από ορισμένους ιατρικούς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της δημόσιας υγείας της χώρας, Sharon Alroy-Preis.

Η ίδια διαμαρτυρήθηκε σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων και ιατρικών εμπειρογνωμόνων για το γεγονός ότι δεν είχε ακόμη διεξαχθεί δοκιμή στο κορυφαίο νοσοκομείο της χώρας, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραηλινού Στρατού. Η δοκιμή αυτή έχει ξεκινήσει από τότε.