Το υβριδικό πείραμα εργασίας της Google σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο

Το υβριδικό πείραμα εργασίας της Google σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο
(FILES) In this file photo taken on January 18, 2019 a Google's logo is pictured above the entrance to the offices of Google in London. - Google on Friday, January 14, agreed to buy a central London building complex for $1 billion, but stressed it remained committed to new hybrid working patterns in the wake of Covid. (Photo by Ben STANSALL / AFP) Photo: AFP

της Jessica Mathews

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η Alphabet αποκάλυψε για πρώτη φορά τις προθέσεις της να φέρει τους υπαλλήλους ξανά στο γραφείο με σύστημα 3/2 (τρεις μέρες στο γραφείο, δύο με εργασία από το σπίτι). Οι υπάλληλοι μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για εξ αποστάσεως εργασία πλήρους απασχόλησης, αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση μισθού. Όλο αυτό το πείραμα ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο μήνα.

Ο αγώνας της Google με την επιστροφή στο γραφείο είναι μια περιπτωσιολογική μελέτη για όλες τις εταιρείες – όπως και οι προσεγγίσεις της Goldman Sachs ή της Airbnb. Οι εργαζόμενοι δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι με καμία μέθοδο και εκκρεμεί η αξιολόγηση για το ποιο μοντέλο θα είναι τελικά το πιο λογικό. Το πρόβλημα είναι το ακόλουθο: Το πού εργάζεσαι και πού θέλεις να δουλέψεις είναι ερωτήματα που έχουν γίνει πολύπλοκα.

Στη Google, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να εναρμονιστούν όλοι με το μοντέλο, ακόμη και τα στελέχη. Η Chief People Officer της εταιρείας – η οποία ήταν μια από τις 50.000 προσλήψεις που έκανε η Google κατά τη διάρκεια της πανδημίας και που δεν είχε μπει ποτέ σε κανένα από τα γραφεία της εταιρείας στις ΗΠΑ όταν η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα νέα υβριδικά της σχέδια πέρυσι – φαίνεται να πιστεύει ότι το σχέδιο της Google δεν είναι αρκετά ευέλικτο.

Αλλά το πιο αμφιλεγόμενο είναι το θέμα των αμοιβών. Για τους 17.000 υπαλλήλους της Google που μετεγκαταστάθηκαν ή έχουν απομακρυνθεί πλήρως κατά τη διάρκεια του COVID, θα μπορούσε να σημαίνει μείωση μισθού – ανάλογα με το πού κατέληξαν, καθώς υπόκεινται στο προϋπάρχον πλάνο αμοιβών της Google. Οι υπάλληλοι της Google στη Νέα Υόρκη ή στο Mountain View αμείβονται περισσότερο. Όσοι βρίσκονται σε πόλεις επιπέδου δύο, όπως το Σικάγο, αμείβονται 15% λιγότερο, ενώ οι εργαζόμενοι σε πόλεις όπως το Raleigh-Durham αμείβονται κατά 25% λιγότερο.

Η μετάβαση δεν ήταν απρόσκοπτη. Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου – μετά από δύο χρόνια απομακρυσμένης εργασίας – η Google κάλεσε τους υπαλλήλους της πίσω στο γραφείο. Εκείνη την εβδομάδα, τα έργα στον δρόμο προκάλεσαν ωριαία καθυστέρηση  για τους υπαλλήλους που προσπαθούσαν να φύγουν από το κύριο campus στο Mountain View. Και σε μερικές τοποθεσίες έλειπαν τα γραφεία για τους υπαλλήλους.

Αλλά περίπου ένα μήνα μετά, οι εργαζόμενοι φαίνεται να προσαρμόζονται πλήρως. Και προνόμια όπως οι συναυλίες της Lizzo υπενθυμίζουν σε ορισμένους υπαλλήλους γιατί τους άρεσε το γραφείο εξαρχής.