Το καλοκαίρι θα γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των ειδικών εμβολίων κατά της Όμικρον, σύμφωνα με τον ΕΜΑ

Το καλοκαίρι θα γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των ειδικών εμβολίων κατά της Όμικρον, σύμφωνα με τον ΕΜΑ
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 29: In this photo new COVID-19 variant: Omicron (B.1.1.529) is displayed on a screen and a syringe is seen front in Ankara, Turkey on November 29, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Moderna και η Pfizer έχουν αρχίσει τις δοκιμές εμβολίων που στοχεύουν την Όμικρον αφού δύο αρχικές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 παρέχουν μερική μόνο προστασία κατά της παραλλαγής.

Ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σήμερα πως τα δεδομένα για εμβόλια κατά της COVID-19 που θα είναι προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουλίου, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για την έγκρισή τους φέτος το καλοκαίρι.

Παρασκευαστές εμβολίων όπως η Moderna και η Pfizer έχουν αρχίσει τις δοκιμές εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύσουν την Όμικρον αφού δεδομένα έδειξαν πως δύο αρχικές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 παρέχουν μερική μόνο προστασία κατά της παραλλαγής.

Με βάση δεδομένα για ειδικά για την Όμικρον εμβόλια, η υπηρεσία θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα μιας ενδεχόμενης έγκρισής τους.

Η υπηρεσία ελπίζει πως θα έχει τα δεδομένα αυτό το καλοκαίρι, αυξάνοντας τις πιθανότητες ένα εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για χρήση το φθινόπωρο, δήλωσε ο Μάρκο Καβαλιέρι ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του EMA.

Ο EMA πρόσθεσε πως η αξιολόγησή του για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού έχει σταματήσει.

“Δεν υπάρχει δραστηριότητα στην αξιολόγηση… και δεν αναμένω καμία στο άμεσο μέλλον”, είπε ο Φέργκους Σουίνι, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Κλινικών Μελετών και Παραγωγής, χωρίς να επεκταθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβαλε χθες, Τετάρτη, την αξιολόγησή του για επείγουσα χρήση του Sputnik V λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.