Το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» ίσως χειροτερέψει εάν οι εταιρείες δεν προσέξουν

Το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» ίσως χειροτερέψει εάν οι εταιρείες δεν προσέξουν
Photo: pixabay.com

του Lance Lambert

Η Μεγάλη Παραίτηση συνεχίζεται αμείωτη. Την Παρασκευή μάθαμε ότι το ποσοστό των παραιτήσεων στις ΗΠΑ έφτασε σε νέο ρεκόρ – με 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενους να εγκαταλείπουν οικειοθελώς τη δουλειά τους τον Σεπτέμβριο.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο είναι πολλοί: Η «καυτή» αγορά εργασίας. Η επαγγελματική εξουθένωση. Οι συνταξιοδοτήσεις.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που παίζει ρόλο: Ορισμένοι εργαζόμενοι είναι απλώς αναστατωμένοι με το ενδεχόμενο να χάσουν την αυξημένη ευελιξία που έχουν εξασφαλίσει δουλεύοντας από το σπίτι.

Για να δούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η εξ αποστάσεως εργασία και η ευελιξία στην εργασία, το Fortune απευθύνθηκε στο Future Forum, μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από το Slack. Η κοινοπραξία έδωσε στο Fortune Analytics αποκλειστική πρόσβαση σε πρόσφατη έρευνα, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 10.569 εργαζόμενοι γνώσης ή ειδικευμένοι εργαζόμενοι γραφείου από όλο τον κόσμο.

Ιδού κάποια βασικά ευρήματα:

Οι αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε

76%
… των εργαζομένων που ασχολούνται με τη γνώση επιθυμούν ευελιξία ως προς τον τόπο εργασίας τους. Το 93% θέλουν ευελιξία στο πότε εργάζονται.

66%
… των στελεχών δηλώνουν ότι σχεδιάζουν πολιτικές για το εργατικό δυναμικό για μετά την πανδημία με ελάχιστη ή καθόλου άμεση συμβολή των εργαζομένων. Ωστόσο, το ίδιο ποσοστό (66%) των στελεχών δηλώνουν ότι είναι «πολύ διαφανείς» όσον αφορά τις «μετα-πανδημικές» πολιτικές τους.

42%
… των μη στελεχών δηλώνουν ότι ο εργοδότης τους είναι διαφανής όσον αφορά τις «μετα-πανδημικές» πολιτικές του.

17%
… των μη στελεχών δηλώνουν ότι σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήθελαν να βρίσκονται στο γραφείο κάθε μέρα. Μεταξύ των στελεχών, το ποσοστό αυτό είναι 44%.

57%
… των εργαζομένων γνώσης δηλώνουν ότι θα ήταν ανοιχτοί στο να αναζητήσουν μια νέα θέση εργασίας το 2022.

71%
… των εργαζομένων στη γνώση που δεν είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο ευελιξίας στον τρέχοντα ρόλο τους δηλώνουν ότι θα ήταν ανοιχτοί στο να αναζητήσουν μια νέα θέση εργασίας το 2022.

6,6 φορές
… πιο πιθανό είναι για τους εργαζομένους που λένε ότι το πρόγραμμά τους δεν είναι ευέλικτο να δηλώσουν ότι έχουν εργασιακό στρες.

Η μεγάλη εικόνα

Οι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερη ευελιξία και έλεγχο ως προς τον τόπο εργασίας τους – και είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν γι’ αυτό. Για την ακρίβεια, μεταξύ όλων των εργαζομένων το 57% είναι ανοιχτό να ακούσει προσφορές εργασίας το επόμενο έτος. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι εντυπωσιακό (71%) μεταξύ των εργαζομένων που δεν είναι ευχαριστημένοι με το σημερινό επίπεδο ευελιξίας τους.

Πηγή: Fortune