Το κινεζικό GPS είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Beidou

Το κινεζικό GPS είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Beidou

«Από σήμερα, όπου κι αν πάτε, το Beidou θα είναι μαζί σας οπουδήποτε και οποτεδήποτε», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η εναλλακτική πλατφόρμα της Κίνας έναντι του αμερικανικού GPS επέκτεινε την κάλυψη της πέρα ​​από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με στόχο να αναδειχθεί μελλοντικά σε κυρίαρχη τεχνολογία, δίνοντας ώθηση στις τιμές των μετοχών των εταιρειών που συνδέονται με το πρόγραμμα. Η υπηρεσία, η οποία ονομάζεται Beidou, είναι πλέον διαθέσιμη σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και της Αφρικής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road (Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος) της Κίνας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ran Chengqi σε δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη στο Πεκίνο.

Η εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί μια σειρά δορυφόρων για να παρέχει στους χρήστες την ακριβή τους θέση με σφάλμα περίπου 10 μέτρων, σχεδιάζει να εκτοξεύσει 12 επιπλέον δορυφόρους έως το 2020. «Από σήμερα, όπου κι αν πάτε, το Beidou θα είναι μαζί σας οπουδήποτε και οποτεδήποτε», δήλωσε ο Ran.

Οι μετοχές κινεζικών εταιρειών που συνδέονται με το Beidou ανέβηκαν την Παρασκευή. Η China Spacesat Co., της οποίας τα προϊόντα περιλαμβάνουν εξοπλισμό πλοήγησης βασισμένο στην τεχνολογία του Beidou, ανέβηκε έως και 5,2% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Οι μετοχές των Beijing BDStar Navigation Co., Shanghai Huace Navigation Technology Ltd. και Guangzhou Hi-Target Navigation Tech Co. ανέβηκαν έως και κατά 10% στο χρηματιστήριο της Shenzhen προτού ξαναπέσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η Κίνα άρχισε να δουλεύει πάνω στο δικό της δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης στη δεκαετία του 1990 για να μειώσει την εξάρτησή της από το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (Global Positioning System – GPS) που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ. Το Beidou, που σημαίνει Μεγάλη Άρκτος στα κινεζικά, βρίσκεται πλέον στην τρίτη φάση του και μπορεί και παρέχει υπηρεσίες πλοήγησης και εντοπισμού θέσης σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Ο στόχος είναι να εξασφαλίσει παγκόσμια κάλυψη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Το Beidou, το οποίο παρέχει πλοήγηση και εντοπισμό θέσης για τις στρατιωτικές και κρίσιμες υποδομές της Κίνας, χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε μια σειρά εφαρμογών, από υπηρεσίες χαρτογράφησης έως αυτοκίνητα και smartphones. Η Κίνα εκτόξευσε τον 42ο και 43ο δορυφόρο του Beidou τον Νοέμβριο.

Τα περισσότερα τσιπ για smartphone που πωλούνται παγκοσμίως θα είναι συμβατά με το Beidou, το πρώτο σύστημα πλοήγησης που διαθέτει ενσωματωμένες τηλεπικοινωνιακές λειτουργίες, όπως π.χ. αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου.

Το Beidou είναι ένα από τα πολλά φιλόδοξα πρότζεκτ που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προωθεί για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στον τομέα της αεροδιαστημικής. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Κίνα έστειλε διαστημόπλοιο στην αθέατη πλευρά της σελήνης, ένα μέρος όπου καμία άλλη χώρα δεν έχει φτάσει. Η χώρα αναπτύσσει επίσης επιβατικά αεροσκάφη τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανταγωνιστούν μοντέλα των Airbus και Boeing, ενώ κινεζικές μη εισηγμένες startup σπεύδουν να εκτοξεύσουν ρουκέτες για να στείλουν δορυφόρους σε τροχιά με χαμηλό κόστος ώστε να καλύψουν τη ζήτηση για εμπορικές διαστημικές υπηρεσίες.