Το Κονκλάβιο στον 21ο αιώνα: Μυστικότητα, αλλά και τεχνολογία στο τελευταίο άβατο της Καθολικής Εκκλησίας

Το Κονκλάβιο στον 21ο αιώνα: Μυστικότητα, αλλά και τεχνολογία στο τελευταίο άβατο της Καθολικής Εκκλησίας
VATICAN CITY, VATICAN - MAY 03: Cardinals attend the eighth Novendial Mass of mourning for late Pope Francis in St. Peter's Basilica at the Vatican, on May 03, 2025. Riccardo De Luca / Anadolu (Photo by RICCARDO DE LUCA / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ξεκινά σήμερα το απόγευμα η μυστική διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα, πίσω από τις σφραγισμένες πόρτες της Καπέλα Σιστίνα. Με αυστηρά τελετουργικά και ψηφιακή απομόνωση, το Βατικανό διαφυλάσσει μια από τις τελευταίες απόρρητες διαδικασίες της σύγχρονης εποχής.

Μια από τις πλέον απόρρητες και τελετουργικές διαδικασίες του σύγχρονου κόσμου ξεκινά σήμερα, καθώς περίπου 135 καρδινάλιοι με δικαίωμα ψήφου –όλοι κάτω των 80 ετών– κλείνονται στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξουν τον επόμενο Πάπα, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου τον Απρίλιο.

Η τελετουργία ξεκινά με τη λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και κορυφώνεται το απόγευμα με το συμβολικό «Extra omnes»: το σφράγισμα των θυρών της Καπέλα Σιστίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία του κονκλαβίου, παρότι φέρει ιστορία αιώνων, λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια και ψηφιακή απομόνωση.

Δεν επιτρέπονται κινητά, υπολογιστές, έξυπνες συσκευές, ούτε χαρτί και στυλό χωρίς άδεια. Οι χώροι έχουν μετατραπεί σε «κλωβούς Faraday», αδιαπέραστους από ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ενώ η επικοινωνία επιτρέπεται μόνο μέσω γουόκι-τόκι για περιπτώσεις ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε καρδινάλιος καλείται να ορκιστεί σιωπή και να ρίξει το όνομα της επιλογής του σε ειδικό ψηφοδέλτιο.

Τα ψηφοδέλτια καίγονται αμέσως μετά την καταμέτρηση και ο καπνός από την καμινάδα είναι το μοναδικό μήνυμα προς τον έξω κόσμο: μαύρος για αποτυχία, λευκός για εκλογή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται δύο φορές το πρωί και δύο το απόγευμα καθημερινά, μέχρι να επιτευχθεί πλειοψηφία δύο τρίτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στιγμή της εκλογής, ο νέος Πάπας οδηγείται στο λεγόμενο «Δωμάτιο των Δακρύων», όπου ενδύεται τα παπικά άμφια, επιλέγει το παπικό του όνομα και παρουσιάζεται στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, με τη φράση «Habemus Papam».

Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται σήμερα το βράδυ στις 19:00, ενώ από την Πέμπτη το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τέσσερις ψηφοφορίες ημερησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: