Το κραχ του Bitcoin διαγράφει όλα τα κέρδη του Έλον Μασκ στον ισολογισμό της Tesla

Το κραχ του Bitcoin διαγράφει όλα τα κέρδη του Έλον Μασκ στον ισολογισμό της Tesla
Illustrative image of a commemorative bitcoin seen in front of the Tesla car. Thursday, August 26, 2021, in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Shawn Tully

Στις αρχές του 2021, ο Έλον Μασκ με την ανοιχτή υποστήριξή του έστειλε το Bitcoin στα ύψη και εδραίωσε την εικόνα του κρυπτονομίσματος ως μια κύρια επένδυση. Ο Μασκ αγόρασε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιώντας μετρητά από τον ισολογισμό του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, μια εξαιρετικά ανορθόδοξη κίνηση αφού οι περισσότερες εταιρείες απεχθάνονται να θέτουν σε κίνδυνο τα ρευστά τους διαθέσιμα.

Σε δημόσιες δηλώσεις, ο Μασκ και ο CFO, Zach Kirkhorn, είχαν εκφράσει μεγάλη υπερηφάνεια για την πρωτοπορία μιας νέας πρακτικής επενδύσεων που αποσκοπεί να αποφέρει πολλά χρήματα αξιοποιώντας χρήματα που σχεδόν κάθε άλλη επιχείρηση θέλει απλώς να κρατήσει ασφαλή. Ο Kirkhorn δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη του περασμένου τριμήνου ότι ο σκοπός ήταν να «πετύχει κάποια απόδοση» από μετρητά «που δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για λειτουργικά έξοδα». Σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εβδομάδες νωρίτερα, ο Kirkhorn έφτασε στο σημείο να προσθέσει έναν δεύτερο τίτλο ως CFO: «Άρχοντας των Νομισμάτων».

Αλλά μέχρι στιγμής, το μεγάλο πείραμα αποδείχτηκε αποτυχημένο. Το πρωί της 11ης Μαΐου, το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 29.400 δολάρια, διαγράφοντας όλα τα κέρδη του Μασκ και παρόλο που ανέκαμψε αργότερα μέσα στην ημέρα, τώρα κυμαίνεται κοντά στο «νεκρό σημείο». Ας δούμε λίγο το ιστορικό της κίνησης του Musk.

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 8ης Φεβρουαρίου 2021, η Tesla αγόρασε περίπου 46.700 Bitcoin για το εταιρικό της ταμείο, σε μέση τιμή περίπου 32.500 δολαρίων. Μέχρι το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, η Tesla είχε πουλήσει το ένα δέκατο των νομισμάτων της για να δοκιμάσει τη ρευστότητα του Bitcoin, δηλώνοντας την ικανοποίησή της για την ταχεία πώληση του μεριδίου της σε μια εξαιρετικά ενεργή αγορά. Η επιλογή του χρόνου για την κίνηση από τον Μασκ ήταν ιδανική: η Tesla πέτυχε τιμή 58.000 δολαρίων, συγκεντρώνοντας 271 εκατομμύρια δολάρια από μετοχές που είχαν κοστίσει 143 εκατομμύρια δολάρια μόλις λίγες εβδομάδες πριν, με κέρδος 128 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό άφησε την Tesla να κατέχει απόθεμα 42.000 Bitcoin, που κατέχει μέχρι σήμερα.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου του περασμένου έτους, η Tesla είχε πετύχει συνολικά πραγματοποιηθέντα και μη πραγματοποιηθέντα «κέρδη» 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπολογισμένα από το κέρδος από την πώληση του 10% των νομισμάτων συν την ανατίμηση στην αξία των υπόλοιπων που είχε ακόμη στην κατοχή της. Στις αρχές Νοεμβρίου, το ποσό αυτό είχε αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μια απόδοση 100% από την αγορά και ισοδύναμη με τα δύο τρίτα των κερδών της προ φόρων για το τέταρτο τρίμηνο, εξαιρουμένων των πωλήσεων ρυθμιστικών πιστώσεων.

Από εκεί, το Bitcoin άρχισε να πέφτει με στιγμιαίες ανοδικές κινήσεις στην πορεία. Τον Ιούνιο, έπεσε στα ανώτερα επίπεδα των 20.000, κάνοντας αρνητική την επένδυση της Tesla. Μετά από μια σύντομη ανάκαμψη στα 40.000 δολάρια στα τέλη Μαρτίου, έπεσε κατακόρυφα μαζί με το ξεπούλημα του τεχνολογικού τομέα, πέφτοντας κάτω από τα 30.000 δολάρια στις 11 Μαΐου, στα χαμηλότερα επίπεδά του από το περασμένο καλοκαίρι.

Φυσικά, ο στόχος που πρέπει να πετύχει η Tesla για να βγάλει χρήματα είναι τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που επένδυσε πριν από 15 μήνες. Λάβετε υπόψη ότι η ειδική λογιστική αντιμετώπιση για το Bitcoin είναι περίπλοκη. Έχει ταξινομηθεί επίσημα ως «άυλο περιουσιακό στοιχείο αορίστου χρόνου». Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, εάν η επικρατούσα τιμή αγοράς για τα νομίσματα ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου πέσει κάτω από αυτό που πλήρωσε η εταιρεία για οποιοδήποτε Bitcoin στον ισολογισμό της, η εταιρεία πρέπει να καταγράψει μια απομείωση για αυτά τα νομίσματα – ακόμα και αν δεν έχει πουλήσει κανένα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους μετόχους είναι τα μετρητά που κατέβαλε η Tesla έναντι των μετρητών που έχει συγκεντρώσει και θα μπορούσε να εισπράξει εάν «ξεφορτωνότανε» τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που έχει στον ισολογισμό της.

Να πως υπολογίζεται αυτό. Η Tesla εισέπραξε 271 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση του 10% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Εάν πουλούσε τα 42.000 νομίσματα που βρίσκονται ακόμη στον ισολογισμό της στην τιμή των 29.360 δολαρίων που έφτασε στις 11 Μαΐου, θα «τσέπωνε» άλλα 1,23 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σύνολο των «εσόδων» σε μετρητά θα ισοδυναμούσε ακριβώς με την αρχική δαπάνη των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Tesla έχει ήδη διαγράψει μέρος των διαθεσίμων της που μειώνουν τη «βάση» του κόστους της, το οποίο στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 30.000 δολάρια ανά νόμισμα. Επομένως, στα 29.360 δολάρια τα Bitcoin που κατέχει αξίζουν λιγότερο από τη «φέρουσα αξία» αυτών των νομισμάτων. Η Tesla πλήρωσε σαφώς πολύ περισσότερα για πολλά από τα νομίσματα στον ισολογισμό της από την τιμή κάτω των 30.000 δολαρίων που καταγράφηκε στις 11 Μαΐου. Επομένως, θα αντιμετωπίσει περισσότερες απομειώσεις το δεύτερο τρίμηνο που θα μειώσουν τα αναφερόμενα κέρδη. Αυτό θα αποτελέσει μικρό πλήγμα, αλλά σε συνδυασμό με το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Σαγκάη και τη βουτιά της τιμής της μετοχής της Tesla μετά την κίνηση του Μασκ με το Twitter, είναι ανησυχητικά νέα που δεν θέλουν οι μέτοχοι.

Τι το κακό έχει το «ίσα βάρκα ίσα νερά»; Μια τυπική εταιρεία θα είχε ισχνές αποδόσεις από υπερ-βραχυπρόθεσμες επενδύσεις την περίοδο που η Tesla ξεκίνησε την περιπέτεια με το Bitcoin. Η διαφορά είναι ότι οι υπεύθυνες επιχειρήσεις δέχονται χαμηλές αποδόσεις για τα εταιρικά μετρητά με αντάλλαγμα ισχυρή εξασφάλιση. Ο Μασκ επένδυσε ένα μεγάλο κομμάτι από τα μετρητά της Tesla στα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν έβγαλε τίποτα. Ο Μασκ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο διατηρώντας τόσο πολλά Bitcoin. Θα πρέπει να τα ξεφορτωθεί τώρα όσο η Tesla μπορεί ακόμα να γλιτώσει με την επένδυσή της ανέπαφη. Εάν το Bitcoin πέσει κάτω από τα 20.000 δολάρια, η Tesla θα αντιμετωπίσει λογιστική ζημία που θα πλησιάζει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Έλον Μασκ δεν θα οδηγούσε ποτέ ένα Tesla έχοντας πιεί τρία μαρτίνι. Ωστόσο, στην περιπέτεια με το Bitcoin, ο χαρούμενος «φαρσέρ» δεν έχει περισσότερο έλεγχο από έναν μεθυσμένο που οδηγεί. Η τολμηρή κίνηση που βοήθησε να γίνει το Bitcoin αξιοσέβαστο μπορεί να οδηγεί σε μια συντριβή.