Το κραχ του Bitcoin …εξαέρωσε τα κέρδη που είχε συσσωρεύσει η Tesla από το ποντάρισμά της στο γνωστό κρυπτονόμισμα

Το κραχ του Bitcoin …εξαέρωσε τα κέρδη που είχε συσσωρεύσει η Tesla από το ποντάρισμά της στο γνωστό κρυπτονόμισμα
epa09018334 A bitcoin in a slot-in drive reflects in front of a monitor showing the logo of US electric car manufacturer Tesla, in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 6:30 π.μ. στις 20 Ιουλίου, το Bitcoin έφτασε τα 29.600 δολάρια. Δεν ξέρω αν ο Elon Musk και τα οικονομικά στελέχη της Tesla θεωρούν αυτό το εύρος τιμών ως ορόσημο ή αν το πρόσεξαν καν. Αλλά για τους επενδυτές του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί πράγματι ορόσημο – και μάλιστα προειδοποιητικό.

Σε αυτή την τιμή, τα πραγματοποιηθέντα και δυνητικά κέρδη της Tesla από την περίφημη επένδυσή της στο Bitcoin που κάποτε έφταναν σχεδόν τα 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό που πλήρωσε η Tesla, εξανεμίστηκαν.

Ο Musk αγόρασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fortune, 46.000 Bitcoin μεταξύ της αρχής του τρέχοντος έτους και των αρχών Φεβρουαρίου σε μια μέση τιμή 32.600 δολαρίων. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Tesla έκανε την έξυπνη κίνηση να πουλήσει το 10% των αποθεμάτων της, ή περίπου 4.600 νομίσματα, στα 59.100 δολάρια, κοντά στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για το Bitcoin. Αυτή η πώληση απέφερε 272 εκατομμύρια δολάρια και τροφοδότησε κέρδη προ φόρων πρώτου τριμήνου ύψους 101 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο κλείσιμο του Q1, η Tesla εξακολουθούσε να κατέχει 41.400 νομίσματα αξίας 1,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι τις 14 Απριλίου, όταν το Bitcoin έφτασε στο peak του στα 64.800 δολάρια, η αξία αυτών των αποθεμάτων ήταν 2,68 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Tesla καθόταν πάνω σε δυνητικά κέρδη ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Bitcoin στο θησαυροφυλάκιό της. Προσθέστε το κέρδος των 101 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και τα πραγματοποιημένα και δυνητικά κέρδη της ανέρχονταν συνολικά σε 1,451 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το κέρδος εξαφανίστηκε στην πραγματικότητα άλλη μια φορά στο παρελθόν. Στις 22 Ιουνίου, το Bitcoin κατρακύλησε στα 28.900 δολάρια, θέτοντας τη συνολική απόδοση της επένδυσης της Tesla στα μείον 133 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά το Bitcoin σημείωσε ένα comeback, και τον περασμένο μήνα τα κρυπτονομίσματα της Tesla εξακολουθούσαν να αξίζουν περισσότερα από όσα είχε πληρώσει γι’ αυτά, κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά στις 20 Ιουλίου, τα κέρδη αυτά εξαφανίστηκαν και πάλι. Στα 29.600 δολάρια, τα νομίσματα στο θησαυροφυλάκιο της Tesla αξίζουν 105 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από το κόστος αγοράς τους. Αν η Tesla τα πουλούσε σήμερα, θα ισοσκέλιζε ουσιαστικά την αρχική της επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το σύντομο απρόσμενο κέρδος των 1,451 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε το στοίχημα του Bitcoin να φαίνεται τόσο λαμπρό έχει χαθεί.

Να γιατί είναι τόσο σημαντικό να σημάνει συναγερμός όταν οι συμμετοχές της Tesla ισοσκελιστούν ή περάσουν και σε αρνητικό πεδίο. Θα πρέπει οι επενδυτές να προειδοποιηθούν για τη ζημιά που θα προκληθεί εάν η τιμή του Bitcoin συνεχίσει να πέφτει. Εάν το Bitcoin πέσει στα 25.000 δολάρια, η Tesla θα υποστεί πλήγμα 300 εκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη της. Εάν η τιμή πέσει στα 20.000 δολάρια, η ζημία αυξάνεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι περίπου ίσο με το σύνολο των προ φόρων εσόδων της Tesla το πρώτο τρίμηνο.

Η επένδυση της Tesla στο Bitcoin αρχικά έμοιαζε με άλλη μια σπουδαία κίνηση ενός τολμηρού οραματιστή. Τώρα απειλεί να εξανεμίσει τα κέρδη ενός τριμήνου, ή και χειρότερα. Ο Musk μπορεί να διαλύσει τις ανησυχίες σχετικά με το ποντάρισμα στο Bitcoin αν ανακοινώσει μεγάλα κέρδη β’ τριμήνου στις 26 Ιουλίου και στα επόμενα τρίμηνα. Αν όχι, ημέρες όπως η 20η Ιουλίου, όταν οι μετοχές του Bitcoin θα πέφτουν στο κόκκινο, θα συνεχίσουν να υπενθυμίζουν στους επενδυτές το διαφαινόμενο ναυάγιο από το απερίσκεπτο στοίχημα του Musk.