Το Κρεμλίνο «ψηφίζει» Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης
- 10/10/2025, 11:46
- SHARE

Η Ρωσία εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο βράβευσης του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS.
«Η Ρωσία θα στήριζε την υποψηφιότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης», ανέφερε ο Ουσάκοφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα «εκτιμά τις πρωτοβουλίες του για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Μικρές πιθανότητες για βράβευση
Ο νικητής του φετινού Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 12:00 ώρα Ελλάδας, όμως παρατηρητές του θεσμού θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να συμπεριληφθεί ο Τραμπ στους τιμώμενους.
Παρά την ευνοϊκή ρητορική από τη Μόσχα, η επιτροπή του Όσλο αποφεύγει συνήθως πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται σε ενεργό εκλογική διαδικασία ή εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις.
Οι αντιδράσεις από Κίεβο
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το Κίεβο θα πρότεινε τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, «αν πράγματι πετύχαινε να επιφέρει εκεχειρία».
Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί διακαώς τη διάκριση, υπονοώντας ωστόσο ότι η ειρήνη «απαιτεί έργα, όχι προεκλογικές υποσχέσεις».
Το πολιτικό υπόβαθρο
Η τοποθέτηση της Μόσχας έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έντονη διπλωματική κινητικότητα γύρω από το ενδεχόμενο παύσης πυρός στην Ουκρανία, καθώς ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα «τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες» εάν επανεκλεγεί.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ρωσική στήριξη στην υποψηφιότητά του εντάσσεται στο ευρύτερο παιχνίδι επιρροής ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2026.