Το κρυπτονόμισμα Tether καλείται να πληρώσει βαρύ πρόστιμο και προκαλεί προβληματισμό

Το κρυπτονόμισμα Tether καλείται να πληρώσει βαρύ πρόστιμο και προκαλεί προβληματισμό
The logo of the digital currency Tether is seen in this photo illustration on the Digital Currencies. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Το Tether θα πληρώσει 41 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει καταγγελίες ότι έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε ότι τα ψηφιακά του νομίσματα υποστηρίζονταν πλήρως από νομίσματα fiat, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο σχετικά με ζητήματα συμμόρφωσης για τον μεγαλύτερο εκδότη stablecoin στον κόσμο καθώς εντείνεται ο έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών.

Για χρόνια, το Tether έλεγε στους πελάτες και στην ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων ότι είχε αποθεματικό 1 δολάριο για κάθε κρυπτονόμισμα, ανέφερε σε ανακοίνωση της Παρασκευής η Commodity Futures Trading Commission.

Αυτός ο ισχυρισμός ήταν άκρως παραπλανητικός, σύμφωνα με την υπηρεσία. Για παράδειγμα, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα από 61,5 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του Tether, παρότι περισσότερα από 442 εκατομμύρια νομίσματα κυκλοφορούσαν στην αγορά.

«Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει την προσδοκία ειλικρίνειας και διαφάνειας στην ταχέως αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της CFTC, Rostin Behnam.

Το Tether χρησιμοποιείται ευρέως για την αγοραπωλησία Bitcoin και άλλων νομισμάτων, καθιστώντας το κομβικό για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το νόμισμα επιτρέπει γρήγορες συναλλαγές και έχει σχεδιαστεί για να είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητο από τις έντονες μεταβολές των τιμών – αποτέλεσμα την αντιστοιχίας του σε αναλογία ένα προς ένα σε νομίσματα fiat.

Αλλά πολλοί χρηματιστές ήταν εδώ και καιρό σκεπτικοί για το κατά πόσο το Tether είχε πραγματικά τα χρήματα για να υποστηρίζει τα νομίσματα που ισχυριζόταν. Πιο πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ θορυβήθηκαν από τη δραματική ανάπτυξη του stablecoin.

Τώρα κυκλοφορούν Tether αξίας περίπου 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι διαταραχές της αγοράς κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν χαοτικές πωλήσεις από επενδυτές που θα απειλήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν μια έκθεση για τα stablecoin και οι αξιωματούχοι συζητούν επίσης εάν θα ξεκινήσουν επίσημη αξιολόγηση από το Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το αν τα κρυπτονομίσματα αποτελούν συστημική οικονομική απειλή. Το Tether βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ελέγχου, είπαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Πηγή: Fortune.com