Το LinkedIn ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη αλλαγή

Το LinkedIn ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη αλλαγή

Τι αλλάζει στη μεγαλύτερη πλατφόρμα για επαγγελματίες. 

Μια δεκαετία έχει περάσει από τότε που το LinkedIn έκανε την εμφάνιση του. Σήμερα είναι αδιαμφισβήτητα το κυρίαρχο κοινωνικό δίκτυο για επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο.

Με 433 εκατομμύρια μέλη σε 200 + χώρες, και με δύο νέα μέλη να ενώνονται κάθε δευτερόλεπτο, το LinkedIn έχει γίνει μια δύναμη στις πωλήσεις και στο μάρκετινγκ σε B2B αλληλεπιδράσεις.

Το LinkedIn δεν θα είναι πια μόνο μια ιστοσελίδα για δουλειές, όμως.

Φυσικά και είναι πολύ πιθανό να βρείτε μια αγγελία ή να σας προσλάβουν αν χρησιμοποιείτε το LinkedIn και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος απ’ τα κέρδη της εταιρείας προέρχεται απ’ τα πληρωμένα posts αγγελιών για δουλειές.

Αλλά αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το LinkedIn είναι κάτι παραπάνω από ένα δημοφιλές, μάλλον δεν έχετε δώσει ιδιαίτερη προσοχή.

Οι υπεύθυνοι του LinkedIn είχαν θέσει ως στόχο το 2014 να καταφέρουν να δημιουργήσουν «έναν χάρτη της ψηφιακής οικονομίας, τους συμμετέχοντες, και κάθε ευκαιρίας που συνδέει αυτούς τους κόμβους μαζί».

Το κλειδί εδώ είναι η φράση «κάθε πτυχή της ευκαιρίας».

Όπως θα δείτε, το LinkedIn δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να έχει πρόσβαση φαινομενικά σε «κάθε πτυχή της ευκαιρίας» που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο αυτή τη στιγμή.

Παρακάτω είναι τρία μόνο παραδείγματα, και το καθένα σας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσετε την επιχείρηση ή το brand σας ως μέρος της διαδικασίας.

1. Online training courses

Το LinkedIn ξόδεψε 1,5 δις δολάρια το 2015 για να αγοράσει την ιστοσελίδα κατάρτισης Lynda.com για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Η διδασκαλία πουλάει.

Και ενώ η μετάβαση έχει γίνει ήσυχα μέχρι στιγμής, σύντομα πρόκειται να δούμε πολύ περισσότερα από απλά online μαθήματα κατάρτισης είτε δωρεάν είτε με πληρωμή.

Η αγορά του online learning αυξάνεται διαρκώς, το 2011 περίπου 35,6 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για μαθήματα e-learning σε όλο τον κόσμο. Το 2014, το e-learning ήταν μια βιομηχανία αξίας 56,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο αριθμός αυτός αναμένονταν να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2015.

Εκτός από τα μαθήματα που προσφέρει ήδη το Lynda.com μελλοντικά μπορεί το ίδιο το LinkedIn να σας επιτρέπει να ανεβάσετε προγράμματα κατάρτισης.

2. Ένα marketplace για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το LinkedIn κυκλοφόρησε την υπηρεσία ProFinder πριν μερικούς μήνες και άρχισε πολύ γρήγορα να κερδίζει έδαφος.

Ακολουθώντας το παράδειγμα γνωστών ιστοσελίδων για αγγελίες για freelancers, όπως το
Fiverr και το Upwork, το ProFinder του LinkedIn φέρνει σε επαφή πελάτες που ψάχνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες με επαγγελματίες.

Εξαιτίας του «θησαυρού» των δεδομένων του, το LinkedIn είναι σε θέση γρήγορα και εύκολα να σας δείξει τις καλύτερες επιλογές χρησιμοποιώντας απλές λέξεις-κλειδιά, κατηγορίες, ή τους όρους αναζήτησης που πληκτρολογείτε σε ProFinder.

Το LinkedIn μπορεί ακόμη και να φιλτράρει αποτελέσματα αναζήτησης με βάση το δίκτυό σας (που είστε συνδεδεμένοι σε πρώτο ή δεύτερο επίπεδο).

Είναι μακράν η πιο μετωπική προσέγγιση που έχει κάποιο πλατφόρμα, όταν πρόκειται για την ενθάρρυνση των μελών να κάνουν απευθείας δουλειές με άλλους μέσω της πλατφόρμας.

3. Εκδόσεις / περιεχόμενο μάρκετινγκ

Το LinkedIn σας δίνει τώρα τη δυνατότητα να δημοσιεύσετε native blog posts ενσωματώνοντας μέσα από podcasts μέχρι εκπαιδευτικά βίντεο μέσα απ’ τη πλατφόρμα.

Θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι στο σημερινό online marketplace, πρέπει να κερδίσετε το δικαίωμα να ζητήσετε τον χρόνο και την προσοχή κάποιου.

Το περιεχόμενο είναι το κλειδί για να κερδίσετε το δικαίωμα αυτό, και το LinkedIn θέλει να μοιράζεστε το υλικό σας στο εσωτερικό του δικτύου, που υπόσχεται να ανταμείψει την πιο δημοφιλή ανάρτηση παρουσιάζοντας την στο κανάλι ειδήσεων «Pulse» παρουσιάζοντας έτσι την δουλειά σας σε ένα μαζικό κοινό που δεν είχατε φανταστεί ποτέ.

Το καλύτερο από όλα, τα λεπτομερή analytics του LinkedIn μπορούν να σας δείξουν όποιον έχει μοιραστεί ή αλληλεπιδράσει με το περιεχόμενο σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε πιο ισχυρές σχέσεις.