Το LinkedIn ίσως «βγάλει τα λεφτά του» για τη Microsoft

Το LinkedIn ίσως «βγάλει τα λεφτά του» για τη Microsoft
epa05361794 The logo of Microsoft windows and Professional social networking service LinkedIn is pictured in Taipei, Taiwan, 13 June 2016. According to reports, Microsoft is going to buy LinkedIn for 26.2 billion US dollars in cash. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo:

Ίσως πάλι και όχι…

Τα καλά νέα: στο τέταρτο τρίμηνο, η Microsoft είχε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από το LinkedIn, την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης που εξαγόρασε πέρυσι.

Τα λιγότερο καλά νέα: το LinkedIn είχε λειτουργική ζημία 386 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν είναι συμβατοί με τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με τον Μαρκ Μέρντλερ, αναλυτή της Bernstein Research.

Η αγορά παρατηρεί με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του LinkedIn με ενδιαφέρον επειδή η Microsoft εξαγόρασε το μέσο επιχειρηματικής κοινωνικής δικτύωσης για 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

Το LinkedIn είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft και η ανησυχία είναι μεγάλη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάποιες από τις προηγούμενες εξαγορές της Microsoft – η Nokia και η aQuantive, για παράδειγμα – απέτυχαν παταγωδώς.

Στελέχη της Microsoft λένε ότι η εταιρεία υπό την ηγεσία του CEO της, Σάτια Ναντέλα, έχει πάρει το μάθημά της. Το γεγονός ότι ο συνιδρυτής του LinkedIn, Ριντ Χόφμαν, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Microsoft είναι ένα σημάδι αυτής της αλλαγής, επισημαίνουν.

Από τότε που ανακοίνωσε το σχέδιό του για το LinkedIn πριν από ένα χρόνο, ο Ναντέλα έχει αναφερθεί εκτεταμένα στο πώς τα δεδομένα και η εξειδικευμένη γνώση του LinkedIn μπορούν να δώσουν ώθηση στο επιχειρηματικό λογισμικό Microsoft Dynamics.

Πρόσφατα, ο ίδιος επανέλαβε την άποψη αυτή, σημειώνοντας ότι ένα νέο προϊόν, το Microsoft Relationship Sales, συνδέει το LinkedIn Sales Navigator με το λογισμικό πωλήσεων της Microsoft.

Ο Ναντέλα ανέφερε επίσης ότι οι συνεδρίες χρήσης του LinkedIn – δηλαδή ο αριθμός των φορών που οι εγγεγραμμένοι χρήστες αλληλεπίδρασαν με την ιστοσελίδα – αυξήθηκε κατά 20% για τρίτο τρίμηνο στη σειρά.

Αυτός ο τύπος συνέργειας προϊόντων και η πρόσβαση της Microsoft σε δεδομένα του LinkedIn σχετικά με τους χρήστες εξηγούν τον εκνευρισμό του CEO της Salesforce, Μαρκ Μπένιοφ, με τη συμφωνία Microsoft-LinkedIn. Η Salesforce κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία λογισμικού πωλήσεων, στο οποίο δραστηριοποιείται η Microsoft με το Dynamics.

Εντωμεταξύ, πληθαίνουν τα ερωτήματα ως προς τη βάση χρηστών της LinkedIn και το πόσο ενεργή είναι. ΤοLinkedIn έχει πάψει να αναφέρει τους ενεργούς χρήστες μηνιαίως από το τρίτο τρίμηνο του 2016, όταν και ανέρχονταν στα 106 εκατομμύρια.

Την ίδια περίοδο, ο συνολικός αριθμός μελών της ιστοσελίδας αυξήθηκε από 450 εκατομμύρια σε 467 εκατομμύρια, ενώ τον Απρίλιο φέτος το LinkedIn ανακοίνωσε ότι διαθέτει 500 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως. Και πάλι όμως δεν είπε πόσοι απ’ αυτούς ήταν ενεργοί σε μηνιαία (ή εβδομαδιαία ή ημερήσια) βάση.