Το marketplace κρυπτονομισμάτων OpenSea συγκέντρωσε 23 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει η Amazon των NFT

Το marketplace κρυπτονομισμάτων OpenSea συγκέντρωσε 23 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει η Amazon των NFT
Photo: pixabay.com
Του Robert Hackett

Όταν τα CryptoKitties έκαναν την εμφάνισή τους το 2017, οι περισσότεροι άνθρωποι θεώρησαν τις συλλεκτικές ψηφιακές γάτες – οι οποίες αντανακλούσαν το hype με το κρυπτονόμισμα Ethereum – ως αστείο. Ωραίο αστείο, αλλά αστείο σε κάθε περίπτωση.

Όμως, όταν ο Devin Finzer συνάντησε αυτά τα γατάκια τότε, είχε μια διαφορετική αντίδραση. Το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να αφορά και κάτι παραπάνω από το χρηματοοικονομικό σκέλος. Όχι ότι ο Finzer ήταν εναντίον του σκέλους αυτού. Εξάλλου, έναν χρόνο πριν, είχε πουλήσει μια startup στην Credit Karma, την εφαρμογή ελέγχου χρηματοπιστωτικού σκορ.

Τα CryptoKitties «φάνηκαν παράξενα σε κάποιους» θυμάται ο Finzer, απόφοιτος επιστήμης των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Brown, ο οποίος έχει εργασθεί ως προγραμματιστής σε εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, η Flipboard και η Pinterest. Όμως, γι’ αυτόν, τα πιξελαρισμένα γατάκια σήμαιναν και κάτι άλλο: μια επιχειρηματική ευκαιρία.

«Τα CryptoKitties ήταν η πρώτη εφαρμογή κρυπτονομισμάτων που στόχευαν σε έναν mainstream χρήστη και όχι σε έναν trader ή κάποιον που ενδιαφέρεται για κερδοσκοπική χρήση» λέει ο Finzer.

NFT

Η αυξανόμενη δημοφιλία των CryptoKitties έδωσε στον Finzer μια ιδέα. Ο ίδιος πόνταρε στο ότι «θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία Amazon ή ένα eBay για όλα αυτά τα νέα token» γνωστά ως NFT (non-fungible tokens) – ένα είδος ψηφιακού περιεχομένου που εγγράφεται στης ψηφιακές βάσεις δεδομένων που υποστηρίζουν ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum.

Έτσι, ο Finzer ένωσε τις δυνάμεις του με έναν φίλο, τον Alex Atallah, απόφοιτο του Stanford, που είχε εργαστεί ως μηχανικός λογισμικού στην Apple και την Palantir. Μαζί, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης startup Y Combinator και ίδρυσαν την OpenSea.io, ένα marketplace αγαθών βασισμένο στο blockchain.

Τρία χρόνια μετά, τα NFT ακολουθούν ανοδική πορεία. Το καλλιτεχνικό έργο ενός δημιουργού με την επωνυμία Beeple προσέλκυσε 70 εκατομμύρια δολάρια, μια ιπτάμενη γάτα Pop-Tarts απέδωσε 600.000 δολάρια, και ψηφιακό περιεχόμενο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων αλλάζει χέρια κάθε μέρα στην OpenSea.

Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι εντυπωσιακός. Τον Φεβρουάριο, ψηφιακό merchandise αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε στο marketplace, ενώ τον Ιανουάριο το αντίστοιχο ποσό ήταν 8 εκατομμύρια δολάρια, λέει ο Finzer. Και η ιστοσελίδα ανταγωνίζεται πλέον για μερίδιο αγοράς με αντιπάλους όπως η Mintable, η Nifty Gateway και η Rarible.

Σε μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η οικονομία των NFT είναι εδώ για να μείνει, παραδοσιακοί επενδυτές – και όχι μόνο συλλέκτες NFT – σπρώχνουν χρήμα στην OpenSea. Η startup συγκέντρωσε 23 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης από venture capital υπό την ηγεσία της A16z Crypto, που είναι τμήμα της Andreessen Horowitz. Άλλοι επενδυτές με εστίαση στα κρυπτονομίσματα που συμμετέχουν στον γύρο είναι οι Naval Ravikant, Balaji Srinivasan, Linda Xie, Andrew Steinwold και Ryan Selkis.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά είναι τεράστια. Δείτε την Apple πέρυσι. Ο κόσμος αγόρασε ψηφιακό περιεχόμενο ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο App Store» επεσήμανε η Kathryn Haun, στέλεχος της Andreessen η οποία ηγήθηκε της συμφωνίας.