Το Μαρόκο παράγει ηλιακή ενέργεια και τη νύχτα

Το Μαρόκο παράγει ηλιακή ενέργεια και τη νύχτα

Το πάρκο ηλιακής ενέργειας Noor I στο Μαρόκο τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό σχεδόν 100.000 σπίτια.

Το Μαρόκο επενδύει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή του συμπλέγματος Quarzazate, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της χώρας για την εκμετάλλευση ενός από τους πιο άφθονους φυσικούς πόρους της: της ηλιοφάνειας. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που προβλέπει η στρατηγική αυτή αγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν ολοκληρωθεί το 2017, θα καλύπτει μια περιοχή 9 φορές το μέγεθος του Central Park στη Νέα Υόρκη και θα παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτεί περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Τρία επιπλέον ηλιακά πάρκα θα ενσωματωθούν στο δίκτυο μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Ηλιακής Ενέργειας του Μαρόκο, Μουστάφα Μπακούρι.

«Είναι πολύ εντυπωσιακό» δήλωσε ο Μπακούρι στο CNNMoney. «Ηλιακοί καθρέφτες απλώνονται όσο βλέπει το μάτι».

Το Μαρόκο αναπτύσσει ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, με έμφαση στην ηλιακή ενέργεια, εδώ και χρόνια. Και ο φιλόδοξος στόχος του είναι μέχρι το 2030 να καταφέρει να καλύπτει σχεδόν το ήμισυ των αναγκών του σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές.

Μέσω αυτής της στρατηγικής, η χώρα ελπίζει να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα καύσιμα, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαρόκο εφαρμόζει τεχνολογία που λειτουργεί πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ, τα οποία χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκές κυψέλες για να μετατρέπουν το ηλιακό φως απευθείας σε ηλεκτρισμό.

Αντιθέτως, το σύμπλεγμα Quarzazate χρησιμοποιεί μεγάλους κυρτούς «καθρέφτες» που ακολουθούν το φως σαν …λουλούδια και διοχετεύουν την ακτινοβολία για να παράγουν ατμό μέσα σ’ ένα δίκτυο αγωγών. Ο ατμός θέτει σε κίνηση μια κεντρική τουρμπίνα που παράγει ηλεκτρισμό, ο οποίος στη συνέχεια διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο προς χρήση από μαροκινά νοικοκυριά και εταιρείες.

Η πιο εντυπωσιακή πτυχή της ιστορίας είναι ότι το σύμπλεγμα μπορεί να συνεχίζει τη λειτουργία του και μετά τη δύση του ηλίου. Θερμότητα από το σύστημα μπορεί να αποθηκευθεί για ώρες σε δεξαμενές με τετηγμένο αλάτι, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση της παραγωγής ατμού και της λειτουργίας της τουρμπίνας και τη νύχτα.

Το κομμάτι του συμπλέγματος Quarzazate που ήδη λειτουργεί παρέχει 2% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα, και φυσικά ο δρόμος που η χώρα καλείται να διανύσει είναι μεγάλος. Όμως, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η υλοποίηση των μαροκινών σχεδίων πηγαίνει καλά.

«Το Μαρόκο αξίζει πολλών επαίνων καθώς πραγματοποιεί τις φιλοδοξίες του» λέει ο Μπεν Γουόρεν, αναλυτής ενεργειακών θεμάτων στην EY. Και προσθέτει ότι πλέον η χώρα τείνει να αναδειχθεί σε υπερδύναμη της ηλιακής ενέργειας, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική.