Δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μάτι: Έκανε λόγο για «ασυγχώρητες καθυστερήσεις»

Δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μάτι: Έκανε λόγο για «ασυγχώρητες καθυστερήσεις»
Őɓʅ؇ ԏՠБυđϕ ԇӠͅS ć̏ʑTɁӠʕщJϕ ̇ԓϔJǠӔϠ́ԉ. Ѕ̐ԇ 26/7/2018.(Eurokinissi/Ё́ÏЏՋϓ ÉM͇ө

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε θέματα δημόσιας υγείας και στην καθυστέρηση όσον αφορά την εκπόνηση μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα.

Επίσκεψη στο Μάτι πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να ακούσει τα παράπονα, τα αιτήματα και τις προτάσεις της δημοτικής αρχής και των κατοίκων. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ασυγχώρητη καθυστέρηση σε θέματα δημόσιας υγείας και για καθυστέρηση όσον αφορά την εκπόνηση μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα.

«Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα» τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν χωράει καμία καθυστέρηση στα απαραίτητα έργα. Οι κάτοικοι είχαν εκφράσει στη συνάντηση την αγωνία τους για τη δημόσια υγεία στους οικισμούς τους και την έλλειψη οποιασδήποτε υπεύθυνης ενημέρωσης σχετικά με το πότε θα μπορούν να επιστρέψουν σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον, ενώ είχαν επίσης θέλει την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται, όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και τις κατεδαφίσεις στα μη κατοικήσιμα κτίσματα, κάτι με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε, λέγοντας ότι θα θέτει τα προβλήματα αυτά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκατασταθεί η περιοχή. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως ένα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η θλίψη, η οργή και η αγανάκτηση παραμένει βουβή αλλά και έντονη σε αυτή την περιοχή προσθέτοντας πως είναι προσωπική του δέσμευση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποκατασταθεί η περιοχή το συντομότερο δυνατό, να αποκτήσει το χαρακτήρα της και να βελτιωθούν και στρεβλώσεις που υπήρχαν. Μάλιστα επεσήμανε πως δέσμευσή του είναι να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου πρέπει. «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, θα κάνει τη δουλειά της αλλά σε μια δημοκρατία υπάρχει ευθύνη και υπάρχει και λογοδοσία, κάποιοι έφταιγαν που 96 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες έχασαν τις περιουσίες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων από το Μάτι και τον Νέο Βουτζά, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την επόμενη ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέπτεται το Μάτι, η πρώτη φορά ήταν στις 26 Ιουλίου τρεις ημέρες μετά την πυρκαγιά.

Γρ. Τύπου πρωθυπουργού για επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μάτι: Μάταιη, η επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας τραγωδίας, από τη ΝΔ

«Το τελευταίο καταφύγιο της ΝΔ, η προσπάθεια εξαγωγής πολιτικής υπεραξίας από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας τραγωδίας, αποδεικνύεται κι αυτή μάταια» σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Την ίδια ώρα που ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε τη συνήθη καθημερινή παρουσία του στο Μάτι, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, ο κ. Μητσοτάκης πήγε σαν τον κλέφτη, και μόνο με τη “κομματική” κάμερα του ΣΚΑΙ, προφανώς για να μη τους ξεφύγει κανένα πλάνο από κατοίκους που δηλώνουν ικανοποίηση για την καθημερινή παρουσία της κυβέρνησης και την ταχεία υλοποίηση μέτρων φροντίδας στους πληγέντες.

Το τελευταίο καταφύγιο της ΝΔ, η προσπάθεια εξαγωγής πολιτικής υπεραξίας από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας τραγωδίας, αποδεικνύεται κι αυτή μάταια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέσσερις χιλιάδες διακόσιες τριάντα εννέα (4.239) αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα

Σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις έχει ήδη καταβληθεί μαζί με το επίδομα τηλεπικοινωνιών αναγκών.

Κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, συνεχίστηκε και την Τρίτη 21 Αυγούστου 2018, η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.

Συνολικά κατατέθηκαν τέσσερις χιλιάδες διακόσιες τριάντα εννέα (4.239) αιτήσεις. Από τις 4.239 αιτήσεις, οι 1.433  κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου,  οι 1.707 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 622 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 475 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων, με αποτέλεσμα την Τρίτη 21 Αυγούστου 2018, να έχουν ήδη καταβληθεί  σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις τα επιδόματα των 6.200 ευρώ και 9.200 ευρώ, καθώς πραγματοποιείται ταυτόχρονη καταβολή στους δικαιούχους και του τηλεπικοινωνιακού επιδόματος των 1.200 ευρώ, μαζί με τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 5.000 ευρώ και 8.000 ευρώ που χορηγείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Προς ενημέρωση των πολιτών, το ωράριο λειτουργίας των τεσσάρων κέντρων αιτήσεων στους τρεις προαναφερθέντες δήμους και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το εξής: Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 8:00 π.μ έως τις 17:00 μ.μ. και Σάββατο από τις 9:00 π.μ έως τις 17:00 μ.μ.