Το μεγαλύτερο «αγκάθι» της αξιολόγησης θα κριθεί στο τέλος

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» της αξιολόγησης θα κριθεί στο τέλος
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται για τη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016. Μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος είναι το θέμα συνάντησης εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Από την κυβέρνηση, στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τα δημοσιονομικά θα καθορίσει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018.

 

Λίγο πριν την αναχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα θα συζητηθούν τελικά τα δημοσιονομικά, το μεγαλύτερο “αγκάθι” της αξιολόγησης, αφού από το αποτέλεσμα θα κριθεί η λήψη ή όχι πρόσθετων μέτρων το 2018.

Ωστόσο, κυβέρνηση και δανειστές είναι ακόμη “μακριά” στα προνοιακά επιδόματα, καθώς, μετά τη σύσκεψη με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου, κυβερνητικό στέλεχος παραδεχόταν πως οι θεσμοί ζητούν να ψαλιδιστούν τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και το εκπαιδευτικό επίδομα, αλλα και το επίδομα θέρμανσης.

Συμφωνία φαίνεται πως υπήρξε στα θέματα του Δημοσίου, με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν πως όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο, αλλά και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκινούν στις 29 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό, οι θεσμοί, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, δεν βλέπουν κενό για το 2017, όμως δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για το 2018. Εκεί, θα περιμένουν περισσότερα στοιχεία για το τρέχον έτος, προκειμένου να κάνουν τις προβολές τους και να αποφασίσουν, στην επόμενη επίσκεψή τους στα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018.

Εάν οι προβολές τους συγκλίνουν με εκείνες του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα υπερβεί το 2,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5%, τότε το ενδεχόμενο να ζητήσουν διορθωτικά μέτρα ή επίσπευση των μέτρων του 2019 είναι εξαιρετικά πιθανό.