Το μεγάλο οικολογικό στοίχημα του Ethereum

Το μεγάλο οικολογικό στοίχημα του Ethereum
ethereum Photo: pixabay.com
Το δεύτερο µεγαλύτερο κρυπτονόµισµα στοχεύει να καθαρίσει τη «βρώµικη» εικόνα του κλάδου.

του Adam Bluestein

Κάποια στιγμή στην αρχή του 2022, αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, ο κόσμος του blockchain θα βιώσει μια πολυ- αναμενόμενη Δευτέρα Παρουσία, καθώς το Ethereum, το blockchain πίσω από το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτο-νόμισμα στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση αγοράς 399 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάνει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί. Ο στόχος είναι να μειωθεί δραστικά ο αντίκτυπος της «εξόρυξης» κρυπτο-νομισμάτων που καταστρέφει τον πλανήτη, η οποία καταναλώνει ενέργεια στην κλίμακα μιας μεγάλης χώρας με αντίστοιχες εκπομπές: Η παραγωγή Ethereum από μόνη της καταναλώνει περίπου τόση ενέργεια όσο ολόκληρη η χώρα του Ουζμπεκιστάν, με πληθυσμό 34 εκατομμυρίων. 

Το Ethereum 2.0 στοχεύει να το αλλάξει αυτό αναδιαρθρώνοντας το σύστημά του για την επικύρωση των συναλλαγών. Όπως και το Bitcoin, το Ethereum χρησιμοποιεί επί του παρόντος ένα μοντέλο proof of work («απόδειξης εργασίας»), στο οποίο οι παραγωγοί ανταγωνίζονται για να λύσουν πολύπλοκα μαθηματικά παζλ για να επαληθεύσουν μπλοκ συναλλαγών που γίνονται μέρος του επίσημου καθολικού Ethereum, λαμβάνοντας ως ανταμοιβή μονάδες του νομίσματος Ether. Η επίλυση αυτών των γρίφων απαιτεί συνεχή λειτουργία υπολογιστών υψηλής ισχύος. Και οι αυξανόμενες τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών, με τεράστιες επιχειρήσεις εξόρυξης να ιδρύονται εκεί όπου η ισχύς είναι φθηνή, κυρίως στην Κίνα, η οποία άρχισε πρόσφατα να καταπολεμά την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. 

Το νέο μοντέλο «proof of stake» του Ethereum θα εξαλείψει τους παραγωγούς. 

Αντίθετα, ένας αλγόριθμος θα εκχωρεί μερικώς τυχαία δικαιώματα (και ανταμοιβές) σε ένα δίκτυο χιλιάδων επικυρωτών, οι οποίοι θα ποντάρουν τουλάχιστον 32 νομίσματα Ether ως «κάβα»στο παιχνίδι. Το Ethereum λέει ότι η αλλαγή μπορεί να μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά περισσότερο από 99%. Το Ethereum δεν είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που υιοθέτησε αυτό το μοντέλο -κύριοι  ανταγωνιστές όπως το Cardano, το Flow, το Solana και το Avalanche το χρησιμοποιούν ήδη με επιτυχία-, αλλά το Ethereum είναι εκθετικά μεγαλύτερο από οποιοδήποτε από αυτά. «Μια αναβάθμιση αυτής της κλίμακας είναι εξαιρετικά επισφαλής» λέει η αναλύτρια της CoinDesk, Christine Kim. 

Ωστόσο, εάν η αλλαγή είναι επιτυχής, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η τιμή του Ether θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας προσφοράς θα εγκλωβίζεται στο staking. Και το Ethereum θα έχει το δικαίωμα να καυχιέται ως το μεγαλύτερο «οικολογικό» blockchain στον κόσμο.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχους του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.