Το μεγάλο πρόβλημα με τον νόμο για το Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ

Το μεγάλο πρόβλημα με τον νόμο για το Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ
LA LIBERTAD, EL SALVADOR - JUNE 16: A person scans a QR code at a bitcoin atm on June 16, 2021 in Chiltuipan, El Salvador. Playa El Zonte has been named as the Bitcoins capital, around 500 families promote the use of the cryptocurrency to help the economy of a place with poverty issues. Salvadorans from the El Zonte community have been using Bitcoin for two years in their businesses, purchases, and basic basket payments. El Salvador became the first country in the world in recognizing bitcoin as legal tender. Alex Pena / Anadolu Agency (Photo by Alex Pena / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

του Robert Hackett

Ο Πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, είναι «καπάτσος» έμπορος.

Σε ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο που προβλήθηκε στο συνέδριο Bitcoin 2021 στο Μαϊάμι στις 5 Ιουνίου, ο αρχηγός του κράτους της Κεντρικής Αμερικής ανακοίνωσε, εν μέσω επευφημιών, ότι σχεδίαζε να θεσπίσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα στη χώρα του. Τέσσερις μέρες αργότερα, μετά από ελάχιστη συζήτηση και εξίσου ελάχιστες ανατροπές, η πρότασή του πέρασε από το Κογκρέσο και έγινε νόμος.

Η απροσδόκητη κίνηση αποδείχθηκε μεγάλης αξίας από την άποψη των δημοσίων σχέσεων. Ο Bukele είναι ήδη ένας μαζικά δημοφιλής πολιτικός στη χώρα του χάρη, εν μέρει, στη γενναιόδωρη πολιτική δαπανών του. Από τότε που στράφηκε στα κρυπτονομίσματα και εξωράισε τις αρετές του «ψηφιακού χρυσού», έχει ενισχύσει σημαντικά το διεθνές του προφίλ.

Άλλοι πολιτικοί της Λατινικής Αμερικής ακολούθησαν τα χνάρια του, με τον ίδιο ζήλο που τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι εταιρείες fintech τελευταία προσθέτουν το Dogecoin στις προσφορές τους.

Ωστόσο, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από καλή διαφήμιση για να επιλυθούν τα οικονομικά και διπλωματικά δεινά του Ελ Σαλβαδόρ. Η χώρα αντιμετωπίζει ένα διογκούμενο έλλειμμα, κατηγορίες για κυβερνητική διαφθορά και πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπουν με καχυποψία το ποντάρισμα του Ελ Σαλβαδόρ στα κρυπτονομίσματα.

Μιλώντας, αντ’ αυτού, σχετικά με τη χρήση ηφαιστείων για την αειφόρο εξόρυξη bitcoin, ο Bukele έχει στρέψει τα φώτα μακριά από το σύνολο των ανησυχητικών προβλημάτων της χώρας του.

Όσο ενθουσιασμένοι κι αν είναι οι επενδυτές σχετικά το τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την κερδοσκοπία με την τιμή του bitcoin, οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να ρίξουν μια δεύτερη ματιά στη νομοθεσία του Bukele. Υπάρχει ένα περίεργο άρθρο, το 7, που περιέχεται στο νέο νόμο. Αυτό το άρθρο απαιτεί από όλους τους «οικονομικούς παράγοντες» να αποδέχονται το bitcoin ως πληρωμή. Όπως διευκρίνισε αργότερα ο Bukele σε ερωτήσεις και απαντήσεις, αυτό σημαίνει ότι, «εάν υπάρχει κάποιος που πουλάει φρούτα στην αγορά, υποχρεούται να δεχθεί να πληρωθεί σε bitcoin».

Αυτή είναι μια ασυνήθιστη διάταξη, ακόμη και για το νόμιμο χρήμα. Ένα παράδοξο αρχίζει να αποκαλύπτεται: η γοητεία των κρυπτονομισμάτων είναι, σε μεγάλο βαθμό, η απουσία του έθνους-κράτους, λειτουργώντας ως ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα εκτός της παρέμβασης και του ελέγχου της κυβέρνησης. Αλλά τι συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση εξαναγκάζει τη χρήση του;

Ίσως η συζήτηση είναι πρόωρη. Οι υπερασπιστές του νόμου για τα bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ επισημαίνουν ότι ένα άλλο άρθρο, το 12, παρέχει διέξοδο για τους εμπόρους. Όποιος δεν έχει «πρόσβαση στις τεχνολογίες που του επιτρέπουν να πραγματοποιεί συναλλαγές σε bitcoin αποκλείεται από την υποχρέωση», αναφέρει ο νόμος.

Για να είμαστε ειλικρινείς, το Ελ Σαλβαδόρ απέχει πολύ από το να διαθέτει όλες τις απαραίτητες βασικές υποδομές για να κάνει το bitcoin ένα διαδεδομένο σύστημα πληρωμών σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι προβληματική και υπάρχουν πολύ λίγα ΑΤΜ με bitcoin ώστε να επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν μετρητά και κρυπτονομίσματα, μεταξύ άλλων ζητημάτων.

Πηγή: Fortune.com