Το μέλλον της εκτύπωσης… αλλάζει

Το μέλλον της εκτύπωσης… αλλάζει
Οι έξυπνοι «εκτυπωτές», η green λογική και το home printing.

Η πανδημία άλλαξε, όχι μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση. Για ένα χρόνο μαθητές και φοιτητές παρακολουθούσαν μαθήματα εξ αποστάσεως και έπρεπε να «κατεβάζουν» ηλεκτρονικά το διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό και να εκτυπώνουν ένα μεγάλο μέρος αυτού. Δεν είναι τυχαίο που το home printing ακολούθησε την ανιούσα και η ζήτηση για hardware αυξήθηκε, παρά τα κλειστά μαγαζιά λόγω lockdown.

Την ανοδική τάση για εκτυπωτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα είδη, όπως τα τονέρ και τα μελάνια, επιβεβαίωσε και η Μαρία Ρυακιωτάκη, HPS & OPS Area Category Manager Greece & Cyprus της HP κατά τη διάρκεια παρουσίασης  με αφορμή την παγκόσμια επέκταση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης συνδρομητικής υπηρεσίας Instant Ink σε 36 συνολικά αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το Instant Ink προσφέρει σε άτομα και οικογένειες που εργάζονται, δημιουργούν και μαθαίνουν από το σπίτι, μια αδιάλειπτη εμπειρία εκτύπωσης, εντοπίζοντας πότε πρόκειται να τελειώσει το αυθεντικό μελάνι και αποστέλλοντας αυτόματα νέα δοχεία στους χρήστες πριν την εξάντλησή τους.

Είναι ενδεικτικό πως το 2020 καταγράφηκε μία αύξηση πωλήσεων 6% παγκοσμίως για την HP, ποσοστό το οποίο στην Ελλάδα ανήλθε σε 16%. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2021 τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 60% με την βασική ώθηση να δίνεται από το home printing.

Η ίδια τόνισε πως οι καταναλωτές, όταν πρόκειται να προβούν σε μια αγορά, δεν δίνουν σημασία μόνο στα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας συσκευής, αλλά, τόσο στο λογισμικό που τη συνοδεύει, όσο στην  άνεση και την ευκολία χρήσης. Σε έρευνα που διεξήχθη το 70% των χρηστών αναζητούν high end τεχνολογίες ενώ παρατηρείται σημαντική αύξηση στις συνδρομητικές υπηρεσίες, που αφορούν όλο το φάσμα, από το delivery στο φαγητό μέχρι και το Netflix. Το 67% των συμμετεχόντων εκτιμά την ευελιξία του να μπορεί να δουλεύει από οπουδήποτε, ενώ το 73% πιστεύει ότι η βιωσιμότητα είναι στις μέρες μας πιο σημαντική από ποτέ.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που υπογραμμίζει το πόσο έχουν οικειοποιηθεί οι εργαζόμενοι την τηλεργασία, με το 49% εξ αυτών να δηλώνει ότι ακόμη και αν επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπου ο κορονοϊός θα αποτελεί παρελθόν, προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Στην περίπτωση της HP, το 46% των εργαζομένων θα δουλεύει με υβριδικό τρόπο ή από το γραφείο, ενώ το υπόλοιπο εξ αποστάσεως.

«Για περισσότερο από ένα χρόνο, παρατηρούμε ότι οι τεχνολογικοί και άλλοι περιορισμοί που στο παρελθόν εμπόδιζαν την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση ελαχιστοποιούνται. Με την άρση αυτών των περιορισμών, προέκυψε αυξημένη ζήτηση για εκτύπωση στο σπίτι», δήλωσε ο Νίκος Χρηστάκης, Γενικός Διευθυντής ΗP Ελλάδας και Κύπρου. «Η επέκταση του Instant Ink, αντιπροσωπεύει την ανταπόκριση της HP στην ανάγκη των πελατών της για μια έξυπνη, παραγωγική και βιώσιμη λύση εκτύπωσης – μια ανάγκη που ήρθε για να μείνει» πρόσθεσε.

Ξεχάστε τους εκτυπωτές που ξέρατε

Αν στο μυαλό σας έχετε έναν εκτυπωτή που απλά εκτυπώνει λευκά φύλλα χαρτιού τότε μάλλον έχει χάσει επεισόδια. Η νέα γενιά εκτυπωτών πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και η φιλοσοφία της εκτυπωτικής διαδικασίας αλλάζει. Πλέον κάνετε μία εκτύπωση και ο «έξυπνος» εκτυπωτής διορθώνει αυτομάτως το πλαίσιο του βιβλίου ή του τετραδίου αφαιρώντας τυχόν περιττά και κακόγουστα περιγράμματα, την ίδια ώρα ανιχνεύει και εντοπίζει προβλήματα συνδεσιμότητας ή κακόβουλων επιθέσεων. Μην ξεχνάτε πως ο εκτυπωτής αποτελεί μια πύλη εισόδου για τους επίδοξους hackers και η ασφάλεια των δεδομένων είναι το παν.

Παράλληλα, οι νέες συσκευές HP που θα είναι διαθέσιμες και στη χώρα μας μέσα στον Μάιο, δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα πρόσβασης για εκτύπωση σε απομακρυσμένες συσκευές με τη διαδικασία του private pick up, δηλαδή να παραλαμβάνεις τις εκτυπώσεις όταν φτάνεις ο ίδιος στο σημείο εκτύπωσης χωρίς να μπορούν να δουν οι άλλοι αυτά που έχεις εκτυπώσει. Και φυσικά υπάρχει η ευελιξία, κάνοντας χρήση του κινητού τηλεφώνου , να μπορεί κάποιος να κάνει monitoring όλων των δραστηριοτήτων που «τρέχουν» εκείνη τη στιγμή στο εκτυπωτικό μηχάνημα.

Δεν τελειώνει ποτέ το μελάνι

Δίνοντας ένα τέλος στην αγωνία αν υπάρχει μελάνι τη στιγμή εκείνη που υπάρχει περισσότερη ανάγκη, το Instant Ink οδηγεί την εμπειρία της εκτύπωσης στο επόμενο επίπεδο. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά μηνιαίων προγραμμάτων, πληρώνοντας μια σταθερή τιμή με βάση τον αριθμό των σελίδων που εκτυπώνουν.

Το κόστος της υπηρεσίας ξεκινά από 0,99€ το μήνα, με εξοικονόμηση έως και 70% στο αυθεντικό μελάνι ανώτερης ποιότητας της HP. Οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν το πακέτο τους ή να το ακυρώσουν οποιαδήποτε στιγμή -χωρίς συμβόλαιο, ετήσια χρέωση ή δέσμευση- καθώς και να μεταφέρουν αχρησιμοποίητες σελίδες από τον ένα μήνα στον επόμενο.