CEO Initiative 2022: Το μέλλον της εργασίας και μεγάλες ανατροπές της πανδημίας

Η Δρ Μ. Μέξη (Εμπειρογνώμονας), η Ρ. Πιτσίκα (PfB) και ο Α. Σπανίδης (Generation Y) μίλησαν για τις προκλήσεις στο μέλλον της εργασίας

Στις ανατροπές στο μοντέλο εργασίας που επέφερε η πανδημία αλλά και στις εξελίξεις που αναμένονται στο μέλλον επικεντρώθηκε ειδική συζήτηση με θέμα “The Future of Work” που συντόνισε στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022 ο Απόστολος Μαγγηριάδης, News Anchor, ERT.

Συμμετείχαν η Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO, People for Business & Σύμβουλος Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Foresight) και η Δρ Μαρίλη Μέξη, Διεθνής Εμπειρογνώμονας / Απασχόληση και Κοινωνική Πολιτική ILO, WEF, Έδρα Ψηφιακής Καινοτομίας/Global Excellence Network Geneva Graduate Institute, Επιστημονική Δ/ντρια Κέντρο για το Μέλλον της Εργασίας/Delphi Economic Forum. Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο Αναστάσιος Σπανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και Co-Founder, Generation Y.

Για τις αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας μίλησε η κ. Πιτσίκα σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα επικρατήσει η ευέλικτη εργασία και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας. Ανέδειξε επίσης μεταξύ άλλων τις αρνητικές επιπτώσεις από την ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι. Όπως είπε, η πανδημία αύξησε τις προσδοκίες των νέων εργαζομένων για την ψυχική υγεία στην εργασία. Το 86% των Millennials και των Gen-Zers θεωρούν εξίσου σημαντική την ψυχική υγεία με τη σωματική υγεία, όπως είπε ενώ παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κατάθλιψη και το άγχος ευθύνονται για 12 δις. εργάσιμες μέρες που χάνονται ετησίως αλλά και για τη ζημια 1 τρις. δολ. Με όρους παραγωγικότητας. Διακρίσεις, ανισότητες, φόρτος εργασίας, εργασιακή ανασφάλεια είναι κίνδυνοι που επηρεάζουν την ψυχική υγεία, όπως είπε η κ. Πιτσίκα.

Από την πλευρά της η κ. Μέξη μίλησε για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Πάντως, σύμφωνα με μελέτες που επικαλέστηκε, μόνο το 10% των επιχειρήσεων είναι επαρκώς ψηφιοποιημένες. “Θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ψηφιακών δεξιοτήτων. Τώρα μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει, θα έχουν εξαφανιστεί οι εταιρείες που δεν θα μετασχηματιστούν”, τόνισε προαναγγέλλοντας τεκτονικές αλλαγές με την τεχνητή νοημοσύνη καθίσταται τεχνολογία γενικού σκοπού. Μιλώντας για την έλλειψη ταλέντου σημείωσε ότι Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν ταλέντο ενώ εργαζόμενους με εξειδίκευση στην ΑΙ προσλαμβάνουν χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ινδία.

Από την πλευρά του ο κ. Σπανίδης αναφέρθηκε σε όρους όπως Brain Drain, Brain Gain και Brain Re-gain σημειώνοντας ότι σε τομείς έντασης γνώσης υπάρχει παγκοσμιοποίηση. Όπως είπε, οι εταιρείες πρέπει να δώσουν εργαλεία και ερεθίσματα καινοτομίας στους εργαζομένους ενώ οι εταιρείες που δεν θα κάνουν adaptation θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον.