Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης περνάει μέσα από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης περνάει μέσα από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τον ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας και της πρόσβασης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι τεχνολογίες που επικεντρώνονται στην υγεία έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης για να επιφέρουν θετικές αλλαγές, όπως νέες θεραπείες, βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς, καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, έγκαιρη θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Η καινοτομία μπορεί επίσης να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης με τη μείωση των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Βρετανοί ειδικοί συστημάτων υγείας αναφέρουν ότι η τηλεϊατρική – η εξ αποστάσεως διάγνωση και θεραπεία ασθενών με τη χρήση τηλεπικοινωνιακών λύσεων – θα μπορούσε να μειώσει την επιβάρυνση της περίθαλψης των ασθενών κατά 25%, για παράδειγμα.

Στις ΗΠΑ, ο μισός πληθυσμός πλήττεται από χρόνιες ασθένειες, οι οποίες συμβάλλουν σε περισσότερο από το 85% των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκτιμά ότι οι μη μεταδοτικές ασθένειες στοιχίζουν ετησίως 41 εκατομμύρια ζωές – το 77% των οποίων παρατηρούνται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με κόστος άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι βελτιώσεις στην πρόληψη, την παρακολούθηση και τη συμβουλευτική μέσω ψηφιακών προσεγγίσεων υγειονομικής περίθαλψης και προσεγγίσεων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να μειώσουν το κόστος, αναφέρεται στην έκθεση του Φόρουμ.

Και ο τομέας εξελίσσεται ραγδαία με την πρόσφατη άφιξη πλατφορμών generative τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι ChatGPT και Med-PaLM. Αν και οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στην ιατρική εξακολουθούν να είναι υπό μελέτη, η ψηφιακή καινοτομία εξασφαλίζει μια συνεχώς αυξανόμενη εργαλειοθήκη νέων λύσεων και ευκαιριών.

Ωστόσο, η τεχνολογική καινοτομία από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει πλήρως στην αλλαγή – πρέπει επίσης να διαμορφωθούν κατάλληλα οι υποκείμενες υποδομές και πολιτικές υγείας.

Το 2020, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το ποσοστό του πληθυσμού στην υποσαχάρια Αφρική (30%) που είχε χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο τους προηγούμενους τρεις μήνες ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο του ποσοστού της Βόρειας Αμερικής (91,5%).

Επί του παρόντος, σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι -περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του πλανήτη- δεν έχουν καμία πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μαζί με την ανάγκη για ισχυρή ανταλλαγή δεδομένων, ασφάλεια και εμπιστευτικότητα, η μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που απαιτείται για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις νέες ψηφιακές καινοτομίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας και της πρόσβασης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα λειτουργεί βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαιτείται άμεση δράση για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις που προωθούν την καινοτομία στην ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών, ενώ παράλληλα βελτιστοποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Κοιτάζοντας πιο μπροστά, η χρήση και οι εφαρμογές δεδομένων πρέπει να εναρμονιστούν σε ολόκληρο τον παγκόσμιο κλάδο υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας τα διάφορα συστήματα και εργαλεία υγειονομικής περίθαλψης διαλειτουργικά, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να χρησιμοποιούν διαφορετικά σύνολα δεδομένων.

Και μακροπρόθεσμα, το ιατρικό επάγγελμα πρέπει να συνεργαστεί με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα ευνοεί την καινοτομία σε όλα τα μέρη του παγκόσμιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: