Το μέλλον των δημοπρασιών ίσως βρίσκεται στα αντικείμενα πολυτελείας

Το μέλλον των δημοπρασιών ίσως βρίσκεται στα αντικείμενα πολυτελείας
epa05476514 British actor James Mason's Mercedes-Benz 300SE Cabriolet - and a model sitting at its wheel - is in the focus of photographers at Sotheby's auction house in London, Britain, 12 August 2016. Mason's car which was used during his time on holidays in Switzerland is expected to fetch between 200,000 and 300,000 euros at auction in London on 07 September 2016. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πιο συγκεκριμένα τα ρολόγια και τα αυτοκίνητα «χτυπιούνται» περισσότερο στις δημοπρασίες.

του Billy Lyons

Στον χώρο των δημοπρασιών αντικειμένων πολυτελείας, τα σπάνια ρολόγια και τα εξωτικά αυτοκίνητα είναι περιζήτητα. Και για την ώρα, αν και κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η αγορά πολυτελών αντικειμένων ίσως αλλάξει αρκετά στο εγγύς μέλλον, τα ρολόγια και τα αυτοκίνητα έχουν καθιερωθεί ως εκείνα τα πολυτελή αγαθά που υπερβαίνουν γενιές και προσελκύουν πολύ κόσμο στις δημοπρασίες. «Βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να μπαίνουν στην αγορά δημοπρασιών επειδή η ζήτηση για Rolex γνωρίζει έκρηξη» λέει ο Paul Altieri, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bob’s Watches.

Παρά την ανάπτυξη εναλλακτικών όπως τα smartwatch, τα οποία περίπου 28 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον μια φορά τον μήνα φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer, η ιδέα ότι τα ρολόγια που διατίθενται στις δημοπρασίες δεν παράγονται πλέον προσθέτει στο μυστήριο. «Η προσφορά ολοένα και λιγοστεύει ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά» σημειώνει ο Altieri. Και βέβαια, χάρη στην άνοδο των κοινωνικών μέσων, τα ρολόγια που φοράνε influencers της μόδας έχουν βοηθήσει γνωστές μάρκες όπως η Rolex να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους με ένα νεότερο κοινό. «Παρατηρούμε και νεότερους αγοραστές να εισέρχονται στην αγορά» επισημαίνει ο Altieri.

Οι δημοπρασίες vintage αυτοκινήτων είναι εξίσου δημοφιλείς, όπως π.χ. δείχνει το παράδειγμα της δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αυτοκινήτου του Μοντερέυ. Μια McLaren του 1994 πουλήθηκε για 19.805.000 εκατ. δολάρια, ενώ συνολικά η τριήμερη δημοπρασία σημείωσε πωλήσεις 107 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάποια από τα αυτοκίνητα δεν έφτασαν την αναμενόμενη τιμή τους, αλλά άλλα υπερέβησαν τις προσδοκίες. Η Aston Martin DB5 του 1965, το πασίγνωστο αμάξι του James Bond, έφτασε τα 6.385.000 εκατ. δολάρια, ενώ μια σπάνια Ferrari FXX του 2006 πουλήθηκε για 3.525.000 εκατ. δολάρια – ποσό-ρεκόρ για το συγκεκριμένο μοντέλο σε δημοπρασία.

«Όλα τα αντικείμενα πουλήθηκαν στην τιμή εκτίμησης ή και πάνω από αυτήν, με ελάχιστες εξαιρέσεις» καταλήγει ο Altieri. Όσο για τη βασική του συμβουλή για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη «μάχη» μιας δημοπρασίας αντικειμένων πολυτελείας; «Αγοράστε ό,τι αγαπάτε. Μην αγοράσετε αυτό που πρόκειται να αναδειχθεί σε εξαιρετική επένδυση».