Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στο online booking

REUTERS

Η Εθνική Τράπεζα σε έρευνά της εκτιμά πως το online booking θα προσέλκυε 2,1 εκατ. επιπλέον τουρίστες και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα ετησίως.

Η καταπολέμηση της εποχικότητας με τη μετατροπή της Ελλάδας σε τουριστικό προορισμό που θα ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς και η αύξηση της τουριστικής κίνησης, θεωρούνται προαπαιτούμενα για την αύξηση των εσόδων στον κλάδο του τουρισμού.

Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, πέρα από τη βελτίωση που χρειάζεται να γίνει στις υφιστάμενες υποδομές και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους όσοι δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία για να αυξήσουν τα κέρδη τους είναι αναμφίβολα το διαδίκτυο και οι online κρατήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, προκύπτει πως με την υιοθέτηση μιας πιο επεκτατικής στρατηγικής (με αύξηση κλινών), η χώρα μας θα καταλάμβανε μερίδιο στη μεσογειακή online ξενοδοχειακή αγορά αντίστοιχο με αυτό που κατέχει στην παραδοσιακή. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στην προσέλκυση 2,1 εκατ. επιπλέον τουριστών και 1,8 δισ. ευρώ εσόδων ετησίως, με το ποσοστό της αύξησης να αγγίζει το 30%.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγχώριου τουριστικού προϊόντος εξακολουθεί να παίζει ο μαζικός τουρισμός και τα ξένα τουριστικά πρακτορεία μέσω των οποίων το 79% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εξασφαλίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πληρότητά του και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητά του.

Την ίδια ώρα, η έρευνα υπογραμμίζει πως τα ξενοδοχεία που βάσισαν την στρατηγική τους στην προσέλκυση μεμονωμένων τουριστών (δηλαδή, ξενοδοχεία με υψηλό ποσοστό online booking) κατάφεραν να πουλήσουν τα διαθέσιμα δωμάτια σε υψηλότερες τιμές αποφεύγοντας φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμών και χαμηλής εποχικότητας.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως μια ενδεχόμενη αύξηση της διείσδυσης του online booking στα ελληνικά ξενοδοχεία (από 11% σε 25%, προσεγγίζοντας το μέσο όρο των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών) με παράλληλη μείωση της έντονης εξάρτησης από πρακτορεία, θα μπορούσε να ενισχύσει τα τουριστικά έσοδα κατά 0,9 δισ. ευρώ ετησίως (15%) μέσω αύξησης τιμών και περιορισμού εποχικότητας.

Ωστόσο, για να συμβούν στην πράξη τα παραπάνω κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε ανταγωνίστριες τουριστικές αγορές του εξωτερικού και έχουν αποδώσει καρπούς. Η καλύτερη αεροπορική διασύνδεση με χώρες προέλευσης, η συνολική προώθηση της Ελλάδας ως ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό σε όρους αξιοθέατων, πολιτισμού, γαστρονομίας κ.λπ.- διότι ήλιο και θάλασσα διαθέτουν και άλλοι προορισμοί- καθώς και η έμφαση στην εξοικείωση των Ελλήνων ξενοδόχων με το διαδίκτυο, είναι στοιχεία που θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος εάν δεν θέλουν οι χαράσσοντες την τουριστική πολιτική, η μοναδική κερδοφόρα βιομηχανία που διαθέτει η Ελλάδα να χάσει την αναπτυξιακή της πορεία.