Το μήνυμα της Airbnb στους οικοδεσπότες – «Χαμηλώστε τις τιμές σας»

Το μήνυμα της Airbnb στους οικοδεσπότες – «Χαμηλώστε τις τιμές σας»
Illustrative image of AIRBNB, with a keyring in the foreground. Excideuil. Dordogne. France. December 11, 2020. Photograph by Romain Longieras / Hans Lucas. Image d illustration de AIRBNB, avec un trousseau de clef au premier plan. Excideuil. Dordogne. France. 11 decembre 2020. Photographie de Romain Longieras / Hans Lucas. (Photo by Romain Longieras / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία έχει ταλαιπωρηθεί από αυξανόμενα παράπονα, τόσο από τους οικοδεσπότες όσο και από τους παραθεριστές.

Στις κινήσεις που έχει κάνει και που θα κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα για την προσέλκυση πελατών αναφέρθηκε ο CEO της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, τονίζοντας πως οι οικοδεσπότες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα βραχυχρόνιάς μίσθωσης πρέπει να χαμηλώσουν τις τιμές τους.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο ίδιος είπε «πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι καταχωρίσεις στην πλατφόρμα μας είναι εξαιρετικές, ότι παρέχουμε εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών και ότι είμαστε προσιτοί. Και έχω πει στην ομάδα μας ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στη δημιουργία νέων και συναρπαστικών πραγμάτων μόλις φτιάξουμε αυτά τα θεμέλια» της πλατφόρμας.

Όπως σημειώνει το Fortune.com, η Airbnb ανέκαμψε από το πανδημικό χαμηλό της απώλειας του 80% των δραστηριοτήτων της μέσα σε οκτώ εβδομάδες το 2020, για να βιώσει μια από τις πιο επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές (IPO) στην ιστορία.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει ταλαιπωρηθεί από αυξανόμενα παράπονα από τους χρήστες της, τόσο από τους οικοδεσπότες όσο και από τους παραθεριστές.

Στο επίκεντρο του ζητήματος είναι ότι οι επισκέπτες αισθάνονται ότι μπορούν να έχουν μια καλύτερη (και φθηνότερη) εμπειρία σε ένα ξενοδοχείο από ό,τι στο ελεύθερο δωμάτιο κάποιου, αλλά οι οικοδεσπότες, φυσικά, θέλουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Οι αλλαγές

Προσπαθώντας να βελτιώσει το κλίμα, η Airbnb προχωρά σε διορθώσεις στην πλατφόρμα της.

Με περισσότερες από 50 μικρές updates στην πλατφόρμα τον Μάιο του 2023, ακολουθούμενες από άλλες πέντε πρόσφατα και περαιτέρω αναβαθμίσεις που αναμένονται τον Νοέμβριο, ο Τσέσκι περιέγραψε το 2024 ως «το έτος τελειοποίησης των δομικών μας υπηρεσιών».

Με την ανάλυση δεκάδων εκατομμυρίων παραπόνων για την εξυπηρέτηση πελατών και περίπου 15.000 αναρτήσεων στα social media, η Airbnb μπόρεσε να δημιουργήσει έναν κατάλογο των βελτιώσεων που έπρεπε να γίνουν στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης της πιο διαφανούς τιμολόγησης.

Για παράδειγμα, ιστορικά η Airbnb πρόσθετε το κόστος καθαρισμού και τους φόρους στην τιμή μόλις φτάνατε στην τελική οθόνη πληρωμής. Αυτό σήμαινε ότι οι οικοδεσπότες μπορούσαν να καταχωρούν το ακίνητό τους σε μια πραγματικά ανταγωνιστική τιμή για να προσελκύσουν επισκέπτες, και να κρύβουν υπέρογκα τέλη καθαρισμού μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τώρα, η τιμή του χώρου που διατίθεται προς ενοικίαση στον χάρτη θα περιλαμβάνει όλες τις χρεώσεις.

Επιπλέον, το νέο σύστημα επαλήθευσης καταχωρίσεων της Airbnb μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει ψεύτικες καταχωρίσεις, ενώ η λειτουργία αναζήτησης έχει βελτιωθεί με νέα φίλτρα για κρεβάτια king-size και σπίτια φιλικά προς τα κατοικίδια.

«Χαμηλώστε τις τιμές σας»

Στις δηλώσεις του, ο Τσέσκι έστειλε μήνυμα στους οικοδεσπότες για τις τιμές, λέγοντας πως θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις εφόσον θέλουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα.

«Πολλοί άνθρωποι γνώρισαν την πλατφόρμα μας από την άποψη της τιμολόγησης. Όσο πιο προσιτά είναι τα Airbnbs, τόσο περισσότερες κρατήσεις έχουμε» σημείωσε ο CEO της εταιρείας.

Απαντώντας στην κριτική για το ότι οι χρεώσεις των ξενοδοχείων μπορεί να είναι χαμηλότερες από αυτές των ακινήτων στην πλατφόρμα, ο Τσέσκι είπε «θέλουμε οι τιμές να κινούνται και να είναι πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ξενοδοχεία – αυτό είναι πραγματικά σημαντικό», προσθέτοντας ότι ενθαρρύνει τους οικοδεσπότες να εξετάζουν τις τιμές για τα ξενοδοχεία στην περιοχή τους «ώστε να έχουν μια αίσθηση του τι παίρνουν οι ταξιδιώτες σε άλλες πλατφόρμες».

«Όταν οι οικοδεσπότες μας παρέχουν καλύτερες προσφορές, τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com