Το μήνυμα των Αμερικανών πολιτών προς τις εταιρείες είναι ξεκάθαρο: Εστιάστε στους εργαζομένους

Το μήνυμα των Αμερικανών πολιτών προς τις εταιρείες είναι ξεκάθαρο: Εστιάστε στους εργαζομένους
Photo: pixabay.com
Πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι ηγέτες των επιχειρήσεων στην αναταραχή που βιώνουμε;

του Martin Whittaker

Η φετινή χρονιά έχει θέσει υπό δοκιμασία τη σχέση μεταξύ εταιρειών και κοινωνίας, καθώς προέκυψαν κομβικής σημασίας ζητήματα όπως η πανδημία, η διακοπή και μετέπειτα επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, η κρίση των φυλετικών ανισοτήτων και μια επίφοβη εκλογική αναμέτρηση όπου φαίνεται να απειλούνται οι ίδιες οι αρχές της δημοκρατίας. Αντιμέτωποι με μια τέτοια αναταραχή, πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι ηγέτες των επιχειρήσεων;

Η έρευνά μας για το 2020, η οποία συγκεντρώνει τις απόψεις περισσότερων από 17.000 Αμερικανών σε εθνικό επίπεδο, και η οποία κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας στην εταιρεία The Harris Poll, παρέχει κάποιες σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την Εταιρική Αμερική: Προωθήστε μια οικονομία που να εξυπηρετεί όλους τους Αμερικανούς. Δημιουργήστε αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και όχι μόνο για τους μετόχους σας. Και πάνω απ’ όλα, φροντίστε τους εργαζομένους σας.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν επίσης μια λεπτομερή εικόνα των ζητημάτων εκείνων που το κοινό πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικά, πώς οι προσδοκίες έναντι των εταιρειών αυτήν τη στιγμή έχουν αλλάξει, και πώς οι εταιρείες καλούνται να ανταποκριθούν σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από τη φυλετική ισότητα έως την υποστήριξη του δικαιώματος ψήφου των εργαζομένων.

Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι το 80% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι εταιρείες μπορούν να αποτελέσουν μια δύναμη για θετική κοινωνική αλλαγή, ενώ το 70% των ερωτηθέντων θέλουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών να λαμβάνουν θέση ως προς σημαντικά κοινωνικά ζητήματα (μια αύξηση σχεδόν 10% από πέρυσι).

Ένα άλλο θετικό σημάδι: Περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ (37%) πιστεύουν ότι οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στους εργαζομένους φέτος (αύξηση 17 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι). Μια ξεχωριστή έρευνα γνώμης της Harris Poll διαπίστωσε επίσης ότι το 72% των Αμερικανών εμπιστεύονται τις εταιρείες περισσότερο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του COVID-19 και να λάβουν υπόψη τους το κίνημα της φυλετικής ισότητας.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν επίσης όλο και περισσότερο ότι οι ενέργειές τους μπορούν να διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί όταν ενεργούν μαζί προσπαθώντας να αλλάξουν τη συμπεριφορά των εταιρειών έχει πλέον φθάσει σε ένα συντριπτικό 87%, σημειώνοντας αύξηση 16 ποσοστιαίων μονάδων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, ακόμη και σε μια τέτοια περίοδο αλλαγής, η πιο σημαντική προτεραιότητα παρέμεινε η ίδια: Η καταβολή, από τη μεριά των επιχειρήσεων, ενός δίκαιου και βιώσιμου μισθού. Η δίκαιη αμοιβή βρισκόταν πάντοτε στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων των ενδιαφερομένων μερών, από τότε που ξεκινήσαμε την έρευνα γνώμης το 2015 και το ίδιο παρατηρήσαμε εμφατικά φέτος, με σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων να λένε ότι το ζήτημα είναι πιο σημαντικό φέτος απ’ ό,τι πέρυσι.

Είδαμε επίσης την αυξανόμενη σημασία που αποδίδεται στις εξής πτυχές: στην τήρηση υψηλών στάνταρντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (τα οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ότι συμβαδίζουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων)· στην επένδυση στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού· στην ηθική δράση σε επίπεδο ηγεσίας· και στην καλλιέργεια ενός ποικιλόμορφου και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού χώρου.