Το μήνυμα του Eurogroup στην Αθήνα ήταν ένα: «Το καλοκαίρι τελείωσε»

Το μήνυμα του Eurogroup στην Αθήνα ήταν ένα: «Το καλοκαίρι τελείωσε»
epa05531454 President of the Eurogroup, Dutchman Jeroen Dijsselbloem (R) and European Commissioner for Economic Affairs, Taxation and Customs Frenchman Pierre Moscovici (L) attend a press conference during the Informal Meeting of EU Finance Ministers (ECOFIN) in Bratislava, Slovakia, 09 September 2016. EPA/FILIP SINGER

Η εικόνα μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ελιγμούς.

«Το καλοκαίρι τελείωσε» ήταν το μήνυμα που έστειλαν εν χορώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, καλώντας την κυβέρνηση να επισπεύσει την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Απαιτήσαμε» από την κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα με τα προαπαιτούμενα, ήταν το ρήμα που χρησιμοποίησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος εκτίμησε, πάντως, ότι εάν η κυβέρνηση το θελήσει, υπάρχει η δυνατότητα η ενδιάμεση αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Η δυσαρέσκεια ήταν εμφανής στις δηλώσεις των επικεφαλής του Eurogroup και του ESM, αλλά και των εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Μάλιστα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι εάν η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν εκταμιευθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου «χάνεται» και θα απαιτηθεί εκ νέου έγκριση από τα κοινοβούλια.

Για μετά τη δεύτερη αξιολόγηση παραπέμπεται και η ανακοίνωση των όποιων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ακόμη και των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πληρωμών, όπως φάνηκε από τη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup.  Όπως ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, «πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος και τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ», ενώ ο επικεφαλής του ESM, όταν ρωτήθηκε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο «τα συζητάμε».

Πάντως, η εντύπωση που αποκόμισε η ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι το κλίμα ήταν «εξαιρετικό». Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε non paper του υπουργείου Οικονομικών.