Πάπας Λέων: Κρινόμαστε από την αγιότητα και όχι από το μέγεθος των κτιρίων – Οι 3 ενδείξεις για τη θητεία του

pope
Newly elected Pope Leo XIV, Robert Prevost appears at the main central loggia balcony of the St Peter s Basilica for the first time after the cardinals ended the conclave in The Vatican on 2025/5/8. Robert Francis Prevost was on Thursday elected the first pope from the United States, the Vatican announced. A moderate who was close to Pope Francis and spent years as a missionary in Peru, he becomes the Catholic Church s 267th pontiff, taking the papal name Leo XIV. Photograph by ALESSIA GIULIANI / CPP / HANS LUCAS. Le pape nouvellement elu Leon XIV, Robert Prevost, apparait pour la premiere fois au balcon de la loggia centrale de la basilique Saint-Pierre apres que les cardinaux ont termine le conclave au Vatican le 2025/5/8. Robert Francis Prevost a ete elu jeudi premier pape originaire des Etats-Unis, a annonce le Vatican. Ce modere, proche du pape Francois et missionnaire au Perou, devient le 267e pontife de l Eglise catholique et prend le nom de Leon XIV. Photographie d ALESSIA GIULIANI / CPP / HANS LUCAS. (Photo by ALESSIA GIULIANI / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Ελπίζει ότι η εκλογή του μπορεί να βοηθήσει την Καθολική Εκκλησία να φέρει φως στις «σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου».

Ο Πάπας Λέων δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει ότι η εκλογή του μπορεί να βοηθήσει την Καθολική Εκκλησία να φέρει φως στις «σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου», καθώς τέλεσε την πρώτη του λειτουργία μετά την εκλογή του την Πέμπτη.

Ο Λέων, ο πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ, είπε στους καρδιναλίους στην Καπέλα Σιξτίνα ότι ελπίζει να είναι ένας «πιστός διαχειριστής» για ολόκληρη την Εκκλησία και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να προσδιορίζεται από την αγιότητα των μελών της και όχι «από το μεγαλείο των κτιρίων της».

Ντυμένος με σχετικά απλά λευκά και χρυσά άμφια, ο Λέων, ο οποίος γεννήθηκε στο Σικάγο αλλά πέρασε δύο δεκαετίες ως ιεραπόστολος στο Περού, είπε λίγα λόγια στα αγγλικά πριν συνεχίσει το κήρυγμά του στα άπταιστα ιταλικά. Ακόμα, μίλησε για την πνευματική εικόνα της Εκκλησίας που θα ήθελε να δει υπό την παποσύνη του.

«Ο Θεός μου εμπιστεύτηκε αυτόν τον θησαυρό, ώστε, με τη βοήθειά του, να είμαι ο πιστός διαχειριστής του για χάρη ολόκληρου του μυστηριακού σώματος της Εκκλησίας», είπε.

«Το έκανε αυτό για να είναι όλο και πιο ολοκληρωμένη μια πόλη που βρίσκεται πάνω σε λόφο, μια κιβωτός σωτηρίας που πλέει μέσα στα νερά της ιστορίας και ένας φάρος που φωτίζει τις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία βασικά μηνύματα

Το Reuters επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις 3 βασικές προτεραιότητες του νέου Πάπα ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Το πρώτο στοιχείο του Λέοντα ήταν η επιλογή του ονόματός του. Οι Πάπες συχνά χρησιμοποιούν αυτή την επιλογή για να στείλουν το πρώτο τους σημαντικό μήνυμα σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας παποσύνης τους.

Ο Φραγκίσκος πήρε το όνομά του από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης του 13ου αιώνα, ο οποίος απέρριπτε τον πλούτο και ήθελε να φροντίζει τους φτωχούς.

Ο τελευταίος Πάπας που πήρε το όνομα Λέων, ο Λέων ΧΙΙΙ, εστίασε μεγάλο μέρος της παποσύνης του 1878-1903 στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ζητώντας δίκαιες αμοιβές, δίκαιες συνθήκες εργασίας και το δικαίωμα ένταξης σε συνδικάτα.

«Επιλέγοντας το όνομα Λέων XIV, δείχνει ότι είναι προσηλωμένος στην κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Τόμας Ρις, ιησουίτης σχολιαστής που παρακολουθεί στενά την παποσύνη.

Το δεύτερο στοιχείο του Λέοντα ήταν η επιλογή της γλώσσας του και τα λόγια που είπε, τα οποία έδιναν σαφή έμφαση στην ανάγκη για ειρήνη, κάτι στο οποίο συχνά εστιάζει και ο Φραγκίσκος.

Καμία από τις ομιλίες του προς τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου δεν ήταν στα αγγλικά, αλλά στα ιταλικά, τη γλώσσα του παπισμού.

«La pace sia con tutti voi!» (Η ειρήνη να είναι μαζί σας!), τα πρώτα λόγια του Λέοντα δημοσίως, απηχούσαν αυτά που χρησιμοποιούν οι Καθολικοί στους εορτασμούς τους, αλλά προσέφεραν επίσης ένα άμεσο μήνυμα ειρήνης σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από συγκρούσεις.

Προτού ξεκινήσουν για το μυστικό κονκλάβιο στις 7 Μαΐου, οι καρδινάλιοι του κόσμου εξέδωσαν μια δήλωση στην οποία εξέφραζαν τον θρήνο τους για τις συγκρούσεις «στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και πολλά άλλα μέρη του κόσμου» και έκαναν μια «θερμή έκκληση» για ειρήνη.

Ο νέος Πάπας δήλωσε ότι θέλει να μοιραστεί την ειρήνη του Θεού, αποκαλώντας την «αφοπλισμένη ειρήνη και μια αφοπλιστική ειρήνη» που είναι «ταπεινή και επίμονη».

Ο Λέων αναφέρθηκε επίσης στον Φραγκίσκο, ο οποίος προσέφερε την τελευταία του ομιλία στο πλήθος στη Ρώμη την Κυριακή του Πάσχα, μία ημέρα πριν πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο, αφού έδινε επί εβδομάδες μάχη με διπλή πνευμονία.

«Έχουμε ακόμα στα αυτιά μας αυτή την αδύναμη, αλλά πάντα θαρραλέα φωνή του Πάπα Φραγκίσκου», είπε.

Ο Λέο ζήτησε την άδεια να προσφέρει την ίδια ευλογία που χρησιμοποίησε ο Φραγκίσκος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, λέγοντας: «Ο Θεός μας αγαπάει, ο Θεός αγαπάει τους πάντες και το κακό δεν θα επικρατήσει. Είμαστε στα χέρια του Θεού».

Το τρίτο στοιχείο ήταν η επιλογή της ενδυμασίας του.

Σε αντίθεση με τον Φραγκίσκο, ο οποίος απέφευγε όλα τα παπικά ενδύματα, μεταξύ άλλων και την πρώτη ημέρα της εκλογής του το 2013, ο Λέων φορούσε ένα παραδοσιακό κόκκινο παπικό ένδυμα πάνω από το λευκό ράσο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com