Το μήνυμα Trump προς τους υποστηρικτές του: τα εμβόλια κατά της COVID δουλεύουν

Το μήνυμα Trump προς τους υποστηρικτές του: τα εμβόλια κατά της COVID δουλεύουν
Της Nicole Goodkind

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγουμένως πρότεινε στους Αμερικανούς να κάνουν ενέσεις με χλωρίνη για την αντιμετώπιση του COVID-19, φαίνεται ότι άλλαξε πορεία και έγινε δημόσιος υποστηρικτής των εμβολιασμών αυτή την εβδομάδα. 

Σε συνέντευξή του στην Candace Owens του The Daily Wire που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του εμβολίου είναι πολύ καλά, και αν κολλήσετε COVID, είναι μια πολύ ασθενής εκδοχή του. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν όταν κάνουν το εμβόλιο». Όταν η Owens τον πίεσε για το αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, απάντησε: «Αυτοί που αρρωσταίνουν πολύ και πηγαίνουν στο νοσοκομείο είναι αυτοί που δεν κάνουν το εμβόλιο. Αλλά εξακολουθεί να είναι δική τους επιλογή, και αν κάνετε το εμβόλιο, είστε προστατευμένοι».

Ο Τραμπ είχε απορρίψει πολλές ευκαιρίες να εκθειάσει τις αρετές των εμβολίων στο παρελθόν, και φέτος το καλοκαίρι δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να κάνει το αναμνηστικό του εμβόλιο. Τον Ιούλιο, εξέδωσε μια δήλωση που πολιτικοποιούσε το εμβόλιο και έσπειρε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του. «Οι άνθρωποι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο επειδή δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους», έγραψε. «Δεν εμπιστεύονται τα αποτελέσματα των εκλογών και σίγουρα δεν εμπιστεύονται τα fake news, τα οποία αρνούνται να πουν την αλήθεια».

Αλλά ο Τραμπ φαίνεται να έχει αλλάξει στάση τώρα τελευταία. Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής με τον Bill O’Reilly, αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος είπε ότι έλαβε την ενισχυτική δόση, και στη συνέχεια επέπληξε τα μέλη του ακροατηρίου που τον αποδοκίμασαν. 

Η ξαφνική μεταστροφή έρχεται καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του ιού κατακλύζει τις Ηνωμένες Πολιτείες συμπίπτοντας με την αύξηση των ταξιδιών της περιόδου των εορτών και των συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους. Έρχεται επίσης σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λαμβάνει τα εύσημα για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ των Αμερικανών φέτος. 

«Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έχουν δημιουργηθεί σχεδόν έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας, πάνω από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας είναι οι χαμηλότερες κατά μέσο όρο από το 1969», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε εκνευρισμένος την Τρίτη με τον Μπάιντεν που έλαβε τα εύσημα για το ποσοστό εμβολιασμού. «Εγώ επινόησα το εμβόλιο, τρία εμβόλια για την ακρίβεια. Όλα είναι πολύ, πολύ καλά. Ήρθα με τρία από αυτά σε λιγότερο από εννέα μήνες», είπε στην Owens.

Ο Τραμπ, στην πραγματικότητα, δεν επινόησε ένα εμβόλιο, αλλά η κυβέρνησή του δημιούργησε μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γνωστή ως Operation Warp Speed, για να προωθήσει τη δημιουργία εμβολίων με επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρά του, οι αναλυτές ελπίζουν ότι τα λόγια του Τραμπ θα ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές του να εμβολιαστούν. Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου από το Kaiser Family Foundation διαπίστωσε ότι το 52,8% των ανθρώπων στις κομητείες που ψήφισαν τον Μπάιντεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, σε σύγκριση με το 39,9% των κομητειών που κέρδισε ο Τραμπ. Μιλάμε, δηλαδή, για μια διαφορά 12,9 ποσοστιαίων μονάδων.