Το μυστικό για λιγότερο στρες μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο σου
- 07/05/2025, 17:00
- SHARE

Έχει τεκμηριωθεί ότι οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη διαδικασία της γήρανσης, την υγεία του εγκεφάλου, την ανοσία και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και χρόνιων ασθενειών. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί επίσης να επηρεάζουν το πόσο στρεσαρισμένοι ή εξαντλημένοι νιώθουμε.
Σε πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Virsa Foundation, ειδικοί ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 14.626 Αμερικανών, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, με σκοπό να κατανοήσουν πώς οι διατροφικές επιλογές συμβάλλουν στην ψυχική ανθεκτικότητα, στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και στην ανάρρωση από μολυσματικές ασθένειες.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή βασισμένη σε ολικές τροφές φυτικής προέλευσης (WFPB) ή vegan διατροφή, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα νοητικής διαύγειας, συναισθηματικής σταθερότητας και μηχανισμών αντιμετώπισης, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν τη λεγόμενη τυπική αμερικανική διατροφή (SAD).
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων και αν ακολουθούσαν κάποια συγκεκριμένη δίαιτα (vegan, χορτοφαγική, μεσογειακή κ.λπ.). Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι δεν ακολουθούσαν κάποια συγκεκριμένη δίαιτα ή δεν ανέφεραν κυρίως WFPB διατροφή, κατανάλωναν συχνά κρέας και γαλακτοκομικά, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά και fast food, με περιορισμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες — χαρακτηριστικά που τους κατέταξαν στους οπαδούς της SAD.
Όσοι ακολουθούσαν WFPB ή vegan διατροφή ανέφεραν επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στρες — το 51% αυτών δήλωσαν ότι δεν ένιωθαν καθόλου στρες. Επιπλέον, εμφάνισαν μεγαλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα, αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο. Αντίθετα, οι οπαδοί της SAD εμφάνισαν πιο συχνά συναισθήματα άγχους, συναισθηματικής δυσφορίας και θυμού.
«Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν πώς η διατροφή είναι ένα ισχυρό εργαλείο για ανθεκτικότητα, ανάρρωση και μακροχρόνια υγεία», δήλωσε η ιδρύτρια και πρόεδρος της Virsa Foundation, Nivi Jaswal, σε δελτίο τύπου. «Για να αντιμετωπίσουμε το burnout στη ρίζα του, πρέπει να επανεξετάσουμε τη διατροφή, την υγεία και τη δημόσια υγεία στο σύνολό της.»
Η διπλή κατεύθυνση μεταξύ διατροφής και άγχους
Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Επιπλέον, μας κάνουν πιο επιρρεπείς στο να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη, τα οποία ενισχύουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως η παχυσαρκία ή ο σακχαρώδης διαβήτης.
«Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, εξαντλημένοι ή συναισθηματικά αναστατωμένοι… αναζητούμε παρηγοριά στο φαγητό», είπε η Jaswal στο Fortune. Στην έρευνα, παρατήρησε ότι όσοι ακολουθούσαν φυτική διατροφή είχαν καλύτερη ψυχολογική ανθεκτικότητα και ικανότητα διαχείρισης αγχωτικών καταστάσεων όταν αυτές εμφανίζονταν.
«Αυτοί οι άνθρωποι εμφάνισαν τελικά καλύτερη αντίδραση στο άγχος», είπε.
«Φάνηκε επίσης – σύμφωνα με τη μελέτη μας – ότι είχαν την επιπλέον “νοητική αντοχή” να αντισταθούν στον πειρασμό του ανθυγιεινού σνακ και να το αντικαταστήσουν με πιο υγιεινές συμπεριφορές», όπως το να επιλέξουν ένα πιο θρεπτικό σνακ ή να κινηθούν αντί να φάνε, ανέφερε η Jaswal.
3 συμβουλές για να προσαρμόσεις τη διατροφή σου υπέρ της ψυχικής ανθεκτικότητας
-
Πρόσθεσε περισσότερα φυτά στη διατροφή σου.
«Αν θέλεις καλύτερη απόδοση — σωματικά και ψυχολογικά — επίλεξε φυτικά τρόφιμα όπου είναι δυνατόν», λέει η Jaswal.
-
Παρακολούθησε το επίπεδο επεξεργασίας των τροφών που καταναλώνεις.
«Όποια επιλογή κι αν κάνεις, να είσαι προσεκτικός ως προς το πόσο επεξεργασμένο είναι αυτό που τρως», τονίζει.
-
Αναζήτησε εναλλακτικές αντί για φαγητό όταν είσαι στρεσαρισμένος.
Η Jaswal προτείνει να παρατηρείς αν πεινάς πραγματικά ή αν θα σε βοηθούσε περισσότερο μια βόλτα, λίγο κίνηση ή απλά ένα ποτήρι νερό — για να επανέλθεις σε επαφή με τα πραγματικά σου σημάδια πείνας.