Το μυστικό πίσω από την επιτυχία του Μπόνο

Το μυστικό πίσω από την επιτυχία του Μπόνο

Διδάγματα από τη δράση ενός θρύλου της μουσικής.

 

Ο Ιρλανδός αστέρας της ροκ ηγείται μιας παγκόσμιας οργάνωσης που επηρεάζει κυβερνήσεις και συγκεντρώνει εκατομμύρια δολάρια για ανθρώπους που ζουν μες στη φτώχεια. Ποιο είναι το μυστικό του;

Εκτός από το πλήθος που σπεύδει να τον ακούσει στις συναυλίες των U2, ο Μπόνο έχει κι ένα άλλο κοινό στο οποίο απευθύνεται: είναι οι VIP που συναντά τακτικά για να προωθήσει τους σκοπούς του, όπως π.χ. η χρηματοδότηση της μάχης κατά του AIDS.

Προτού νομίσετε ότι είναι κάποιος από τους celebrities της σειράς που απλώς ακολουθούν τη μόδα και φτιάχνουν ένα ανθρωπιστικό προφίλ, σκεφθείτε τι έχει κάνει πραγματικά. Ας πούμε, ελάχιστοι έχουν υπάρξει πιο αποτελεσματικοί από τον Μπόνο στην άσκηση επιρροής προς τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες για την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδιαίτερα στην Αφρική.

Οι προσπάθειές του στον χώρο του lobbying ξεκίνησαν με την παγκόσμια πρωτοβουλία Jubilee 2000, μια εκστρατεία που έστησε η βρετανίδα οικονομολόγος Αν Πέτιφορ με στόχο να πιεστούν οι κυβερνήσεις ώστε να διαγράψουν τα χρέη των φτωχότερων κρατών μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας. Ο Μπόνο ευαισθητοποιήθηκε από τον συγκεκριμένο σκοπό – τον εμπνευσμένο από τη Βίβλο – καθώς άγγιξε το βαθύ χριστιανικό του ήθος. Και κάπως έτσι, ο ροκ αστέρας βρέθηκε στο γραφείο του τότε Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία. Όπως λέει ο ίδιος, αν δεν ήταν η καλοσύνη της Σέριλ Σάντμπεργκ, τότε επικεφαλής του γραφείου του Σάμερς, η οποία παρενέβη στην κουβέντα των δύο ανδρών υπέρ του Μπόνο, η καριέρα του ως λομπίστας ίσως είχε τερματιστεί εκεί.

Ακόμα περισσότερο κι από τον στόχο, αυτό που προσέλκυσε τον Μπόνο ήταν η στρατηγική πίσω απ’ την προσπάθεια. Ο μουσικός Μπομπ Γκέλντοφ, δημιουργός της συναυλίας Live Aid, τον κατατόπισε γύρω απ’ τα νούμερα του ζητήματος: «Τα 125 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώσαμε απ’ τη συναυλία ήταν λιγότερα απ’ τα χρήματα που πλήρωναν καθημερινά οι αφρικανικές χώρες σε τόκους» λέει ο Μπόνο. Ακόμα και μια ατέλειωτη σειρά συναυλιών δεν επρόκειτο να λύσει το πρόβλημα, ενώ η διαγραφή του χρέους, αντίθετα, θα έκανε τη διαφορά απελευθερώνοντας πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην εκπαίδευση, την υγεία και τις υποδομές.

Η παγκόσμια εκστρατεία οδήγησε τελικά στη διαγραφή χρέους ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων απ’ την οποία επωφελήθηκαν 35 απ’ τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Και ο Μπόνο κατάλαβε ότι η στρατηγική άσκησης επιρροής για καλό σκοπό τον ενδιέφερε και ήθελε να τη συνεχίσει.

Το 2005, ξεκίνησε την εκστρατεία One, ένα εθελοντικό κίνημα για την άσκηση επιρροής προς τους πολιτικούς ώστε να διοχετεύσουν πόρους στη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αλλάζουν πραγματικά τις ζωές των φτωχών – από την Pepfar που παρέχει αντιρετροϊκά φάρμακα μέχρι το Global Fund με έδρα τη Γενεύη που χρηματοδοτεί τοπικά προγράμματα καταπολέμησης παθήσεων.

Οι εθελοντές της εκστρατείας One, εδώ και δέκα χρόνια, ασκούν με διάφορους τρόπους επιρροή στα μέλη του Κογκρέσου, στέλνοντας φαξ και email, γράφοντας άρθρα και επιστολές, αλλά και μιλώντας απευθείας με τους βουλευτές. Η οργάνωση παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στα μέλη της, ώστε οι εθελοντές να ξέρουν τα πάντα γύρω απ’ τη διαδικασία του lobbying αλλά και γύρω απ’ τα ζητήματα που θίγουν, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η ενέργεια στην Αφρική.

Πολιτικά, οι εθελοντές δεν έχουν χρώμα, και η οργάνωση είναι διακομματική ως προς τον χαρακτήρα της. «Κανένας δεν είναι σαν κι αυτούς στο περιβάλλον πλησίον του Κογκρέσου» λέει ο Γερουσιαστής Κρις Κουνς. «Έρχονται κάθε χρόνο. Είναι ευγενικοί, προετοιμασμένοι, και επίμονοι».

Όσο για τον Μπόνο και τη δράση του, ο ίδιος υπενθυμίζει το αγαπημένο του μότο: «Έβγα έξω στον κόσμο για να διαδώσεις το μήνυμα κι αν χρειαστεί, χρησιμοποίησε και λέξεις». Ο ροκ αστέρας λατρεύει αυτή την ιδέα. «Δράση, δράση, δράση. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι χρήσιμος, κι αυτό ακριβώς θέλω να είμαι κι εγώ».