Το μυστικό της διάδοσης του κορωνοϊού: Πώς τα πάντα ξεκίνησαν από τα τέλη του 2019

Το μυστικό της διάδοσης του κορωνοϊού: Πώς τα πάντα ξεκίνησαν από τα τέλη του 2019
epa08366054 A Polish medical staff works at a drive-thru COVID-19 testing lab in Poznan, west-central Poland, 16 April 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/Jakub Kaczmarczyk POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα έβγαλε η γονιδιακή ανάλυση χιλιάδων δειγμάτων από το Ινστιτούτου Γενετικής του University College London.

Γονιδιακή ανάλυση δειγμάτων περισσότερων των 7.500 ατόμων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 δείχνει ότι ο νέος κορωνοϊός διαδόθηκε γρήγορα ανά τον κόσμο στο τέλος του περασμένου έτους και ότι προσαρμόζεται στους ανθρώπινους ξενιστές του, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London (UCL).

Η μελέτη εντόπισε σχεδόν 200 γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνουν τον τρόπο με τον οποία εξελίσσεται με την διάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Francois Balloux, καθηγητής του UCL και εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό της γενετικής διαφοροποίησης του SARS-CoV-2 απαντάται στις περισσότερο πληγείσες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός διαδιδόταν ήδη εντατικά ανά τον κόσμο στις πρώτες φάσεις της επιδημίας.

«Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με φυσικό τρόπο. Οι μεταλλάξεις καθαυτές δεν είναι κακό πράγμα και δεν υπάρχει κάτι που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται ταχύτερα ή βραδύτερα από το αναμενόμενο», σημειώνει ο Francois Balloux. «Μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να πούμε αν ο SARS-CoV-2 γίνεται περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόρος ή μολυσματικός».

Περισσότερα από 3,68 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταγραφεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο και 256.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδαφικές οντότητες από την εμφάνιση της νόσου στην Κίνα τον Δεκέμβριο 2019.

Η μελέτη του UCL, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Infection, Genetics and Evolution επιβεβαιώνει ότι ο ιός εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, πριν διαδοθεί με ταχύτητα στον κόσμο, σημειώνει ο καθηγητής.

Η μελέτη δεν κατόρθωσε να εντοπίσει το ακριβές σημείο εκκίνησης ή τον τόπο.

Η ερευνητική ομάδα του Francois Balloux χαρτογράφησε τα γονιδιώματα 7.500 δειγμάτων του ιού προερχόμενα από προσβληθέντες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα ενισχύουν τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ιοί SARS-CoV-2 μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο που εμφανίζεται στο τέλος του 2019, οπότε και, σύμφωνα με τα συγκλίνοντα στοιχεία, φαίνεται ότι πέρασε από έναν ξενιστή του ζωικού βασιλείου στον άνθρωπο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο ο ιός που προκαλεί την Covid-19 να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τον εντοπισμό του.

Μελέτη Γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες έδειξε ότι άνδρας είχε προβληθεί από Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου, έναν σχεδόν μήνα πριν από την επίσημη καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στην Γαλλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό δεν προκαλεί έκπληξη και κάλεσε τις χώρες να ερευνήσουν για τέτοια περιπτώσεις.

Ο Francois Balloux δηλώνει ότι οι 198 μικρές γενετικές αλλαγές, ή μεταλλάξεις που εντοπίσθηκαν στην έρευνα φαίνεται ότι συνέβησαν ανεξάρτητα περισσότερες από μία φορά. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί κλειδί στις προσπάθειες για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων.

«Μία μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των ιών είναι ότι ένα εμβόλιο μπορεί να μην πλέον αποτελεσματικό εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί», λέει ο καθηγητής του UCL . «Εάν επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στα μέρη του ιού είναι λιγότερο πιθανόν να μεταλλαχθούν, έχουμε καλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουμε φάρμακα που θα είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικά».